Jdi na obsah Jdi na menu
 


Pietní akt 13.7.2007

27. 3. 2008

Pietní akt 13.07.2007 v 16,00hod. u hrobu rodiny Rašků

Vzpomínku přednesl Jindřich Káňa

 

Vážení občané.

Dnes je tomu 65let od umučení Rajmunda Rašky v nacistickém koncentračním táboře v Mauthausenu.

Kdo byl Rajmund Raška? Zakladatel místní organizace KSČ ve Frenštátě p.R.,člen městského zastupitelstva a za nacistické okupace ve 2. světové válce první vedoucí komunistického odboje ve Frenštátě p.R. Tato odbojová organizace byla vytvořena již na podzim roku 1938 a spolu s Rajmundem Raškou ji řídili jeho bratr František a Robert Kubaň.

Organizace se zabývala zejména získáváním informací pro odboj a také získáváním prostředků pro rodiny zatčených občanů. Za tuto činnost byl Rajmund Raška po odhalení zatčen gestapem 19.března 1940, vězněn v Ostravě, polském Ratiboři a nakonec 13.07.1942 umučen v koncentračním táboře Mauthausenu.

V poslední době se hodně hovoří o paměti národa. Faktem je, že dnešní mladá, ale i střední generace ví jen málo o 2.světové válce, německé okupaci, o věznění a popravách těch, kteří proti tomu bojovali.

Proto je nutné tyto události stále připomínat, abychom byli i dnes schopni stavět se aktivně proti těm, kteří připravují války. Je to zapotřebí proto aby se válečné útrapy neopakovaly, aby zase zbytečně neumírali lidé, abychom pro sebe a pro své potomky dokázali uhájit mír.

Vtom je naplnění odkazu, který nám zanechali naši padlí ve druhé světové válce, mezi nimi i soudruh Rajmund Raška, kterého památku jsme tady dnes přišli vzpomenout a uctit. Děkuji vám za účast.