Jdi na obsah Jdi na menu
 


Vláda kašle na opozici, odboráře i občany

13. 7. 2011

 

Kováčik: Zdravotnická reforma, místo aby hledala díry, kterými utíkají ze zdravotnictví peníze, tahá peníze z kapes občanů, kteří na to nemají

PRAHA – KSČM bude prosazovat zamítnutí všech návrhů tzv. druhé fáze reformních zákonů ke zdravotnictví a důchodům, s výjimkou předlohy o zdravotnické záchrance. Novinářům to včera sdělil předseda poslaneckého klubu Pavel Kováčik.

Program mimořádné schůze sněmovny tak včera podpořila pouze koalice. Proti byly KSČM, ČSSD a Stanislav Huml (nezařazení, zvolen za VV). Kromě obsahu předloh opozice kritizovala, že návrhy o stovkách stran dostala necelé dva týdny před projednáváním. Navíc o nich koalice s opozicí nediskutovala. »Zdravotnická reforma jde proti občanům. Místo toho, aby hledala díry, kterými utíkají ze zdravotnictví peníze, tahá peníze z kapes zejména občanů, kteří na to nemají,« zdůraznil Kováčik. Sdělil, že v 1. čtení podpoří pouze zákon o zdravotnické službě, který komunisté považují za potřebný. Podají k němu pozměňovací návrhy.

»To, že vláda utahuje občanům obojky, vyjde najevo až v září, až se lidé vrátí z dovolených, a to už bude na zásadnější protesty pozdě,« zdůraznil Kováčik. Kritizoval rovněž počínání vlády vůči důchodcům. »Opět se zde utahuje oprátka na úkor většiny občanů ČR, možná ve prospěch bankovních domů, finančních skupin, vyvedení části veřejných peněz určených na důchody k dispozici soukromému podnikání,« dodal.

Vládní třídní boj shora

Neméně kritický byl k penzijní reformě člen rozpočtového výboru sněmovny Petr Braný. Připomněl nepřekročitelné premisy pro KSČM – nezvyšovat věk odchodu do důchodu, nezkracovat výši penzí při předčasném odchodu do důchodu, neprivatizovat penzijní fondy a neoslabovat průběžné financování důchodů. Řekl, že vládní změny důchodového systému nepodporují nejen odbory a opozice. Výhrady mají NERV, Česká bankovní asociace i ČNB. Podpora je pouze z koalice. »Vláda se rozhodla jít proti všem a asi vyhlásí třídní boj společnosti shora,« prohlásil. Upozornil na transakční náklady na tzv. reformy. »Jen náklady na penzijní reformu mohou dosáhnout 40 – 80 mld. Kč ročně. A výnos ze sjednocené sazby DPH, který má jít na reformu, má být 20 mld. Kč. Je to tedy mínusové,« uvedl s tím, že kdyby se transakční dvě procenta HDP dávala do státního pilíře, vyřešilo by se mnohé. »Vládní reforma se neopírá o žádnou analýzu, jde jen o součet zbožných přání,« řekl.

Sněmovna snad není stádo tupých oslů

KSČM a ČSSD včera ve sněmovně kritizovaly vládu za to, že rozsáhlé změny neprobrala s opozicí. Podle předsedy ČSSD Bohuslava Sobotky se vláda chová arogantně a nedemokraticky. Premiér Petr Nečas (ODS) v reakci šokoval mnohé přítomné. Podivil se Sobotkově rozhořčení, když je prý domluveno, že se dnes v poledne sejde s představiteli ČSSD a o reformách s nimi bude mluvit.

Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) naopak nepřekvapil, když s ironií sobě vlastní prohlásil, že prostor pro diskusi je právě v parlamentu. Nikdo prý nenavrhuje, aby sněmovna jako »stádo tupých oslů« schválila zákony ve zrychleném režimu. »Nás všechny přece musí přinejmenším mrzet, když se tak důležitá věc takto hází za hlavu – „však my máme sílu dostatečnou na to, abychom si to schválili sami, a na vás, opozice, a na vás, občané, vlastně kašleme«. To je vzkaz způsobu zacházení směrem k nejširší společnosti. To je ten vztyčený prostředníček občanům České republiky, odborářům, všem, kterých se ta věc týká,« kontroval Kováčik.

13. 7. 2011