Jdi na obsah Jdi na menu
 


VV už zase »odcházejí z vlády«

8. 6. 2011

 

PRAHA - Věci veřejné (VV) včera vyhlásily další termín, do něhož musí premiér Petr Nečas (ODS) splnit jejich podmínky, jinak prý už jisto jistě odejdou z jeho kabinetu.

Koaliční smlouvu prý vypovědí 30. června, pokud do té doby nebude dojednán písemný dodatek ke koaliční smlouvě a z vlády neodejdou zkompromitovaní ministři ODS a TOP 09. Po jednání špiček vládních stran ve formátu K6 to včera oznámil předseda VV Radek John.

Původně VV vyhrožovaly, že jejich požadavky musejí být splněny do včerejška, jinak dají vládě sbohem. Včera se jaksi rozmyslely a posunuly termín o tři neděle. Zdůvodnily to tím, že chtějí klidný průběh včera zahájené schůze sněmovny, a dokonce prý vládu nesejmuly i kvůli »klidnému zakončení státních maturit«… Na konci června už prý ale budou nemilosrdní.

Místopředseda stínové vlády KSČM Miroslav Opálka se nad manévry VV jen usmál. »Není to samozřejmě žádné překvapení. VV jsou strana na jedno použití, jejímž smyslem je protlačit pravicové reformy za každou cenu. Jestli za tři neděle znovu couvnou, jako již několikrát, nebudeme opět v žádném šoku,« řekl Haló novinám Opálka. Předseda Senátu Milan Štěch (ČSSD) použil na adresu VV ještě ostřejší slovník. Podle něho jsou bez ministerstva vnitra »naprosto politické nuly. Jejich odstranění z ministerstva vnitra z nich udělalo politické mrtvoly,« prohlásil.

8. 6. 2011(ste)