Jdi na obsah Jdi na menu
 


Zeman na přehlídce nebude

10. 4. 2015
FOTO - Haló noviny/Vladimír SLOBODZIAN

 

 

Prezident Miloš Zeman na oslavy 70. výročí konce druhé světové války do Moskvy pojede, nezúčastní se však vojenské přehlídky 9. května na Rudém náměstí. Oznámil Zemanův mluvčí Jiří Ovčáček.

Ovčáček uvedl, že prezidentovo rozhodnutí nejít na slavnostní vojenskou přehlídku nijak nesouvisí s kritikou, jež zazněla v uplynulých dnech, ať už ze strany amerického velvyslance, nebo některých českých pravicových politiků. »Jde o suverénní a nezávislé rozhodnutí prezidenta republiky,« uvedl Ovčáček s tím, že v době konání vojenské přehlídky má Zeman naplánováno jednání se slovenským premiérem Robertem Ficem, aby tak symbolicky připomněli, že Rudá armáda před 70. lety osvobodila území československého státu. S Ficem se na dvoustranné schůzce Zeman domluvil ve čtvrtek během telefonického rozhovoru.

Fico však zatím svou cestu do Moskvy podle serveru SME.sk nepotvrdil. Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov ale přes agenturu TASS v polovině března oznámil, že Fico na oslavy do Moskvy přijede.

Stínový ministr zahraničí KSČM Miloslav Ransdorf byl z prezidentova rozhodnutí zklamaný. »Je smutné, že pánové Schwarzenberg a spol. dosáhli svého, a že jim prezident ustoupil,« řekl Haló novinám Ransdorf.

Zeman oslavy zahájí 7. května, kdy se na pozvání polského prezidenta Bronislawa Komorowského zúčastní vzpomínkové akce na polském Westerplatte, poloostrově u Gdaňska, kde 1. září 1939 začala německá invaze do Polska. Den poté se zúčastní pietního aktu na pražském Vítkově. Vpodvečer pak odletí do Moskvy, kde 9. května položí u kremelské zdi věnec, aby uctil památku vojáků, kteří zahynuli při osvobozování Československa i 20 milionů sovětských občanů, kteří v druhé světové válce položili život. Pak ho čeká uvedené jednání s Ficem. Po celou dobu bude v Moskvě ubytován v Českém domě, nikoli tedy v hotelu na útratu ruské strany, jak nesprávně uvedla některá média.

Ovčáček rovněž vysvětlil, že jeho spor s americkým velvyslancem Andrewem Shapirem trvá, nicméně existuje cesta k odblokování situace. Ovčáček řekl, že »pokud se vyskytne závažné téma«, Zeman Shapira přijme. Tímto závažným tématem by podle Zemana bylo, kdyby »americký prezident přijal českého velvyslance ve Washingtonu.«

Ovčáček včera rovněž uvedl, že prezident děkuje všem, kteří na Hrad zaslali souhlasná stanoviska s jeho cestou do Moskvy, i těm, kteří se nabízejí, že na cestu finančně přispějí. Tyto nabídky prý však Zeman považuje »za poněkud předčasné«.

Ovčáček též nevyloučil, že se Zeman před cestou ještě sejde s ministrem zahraničí Lubomírem Zaorálkem, aby ho o detailech cesty informoval. O tuto schůzku v minulých dnech Zaorálek požádal.