Jdi na obsah Jdi na menu
 


O mladé voliče musíme bojovat prostředky 21. století

17. 8. 2010

 

Rozhovor Janem Klánem, poslancem PČR, o důležitosti využívání nových komunikačních prostředků při kontaktu s voliči a o jeho dosavadní činnosti na půdě Poslanecké sněmovny.

 



Naposledy jsme spolu hovořili, když jsme vás představovali jako kandidáta na poslance do sněmovny, tedy předtím, než voliči rozhodli o výrazné změně vašeho života…

Můj život se podstatně změnil už před volbami. Předvolební kampaň byla náročná, ale zajímavá svou koncepcí. Ano, voliči svým rozhodnutím, že budu jejich zástupcem v Poslanecké sněmovně, výrazně zasáhli do mého života. Je teď na mně, abych jejich důvěru nezklamal. Ne všichni občané mi drží palce, i když se pozvolna mění. Například v Záboří nad Labem, odkud pocházím, dost lidí nemohlo »překousnout«, že jsem byl zvolen. Ale už se to změnilo, či se to pozvolna mění. Dnes mne berou jako svého zástupce ve sněmovně bez ohledu na svoji politickou orientaci.

 

Klub komunistických poslanců se díky voličům podařilo výrazně omladit. Možná to je i tím, že jste využívali kromě klasických metod – mítinků, osobních setkání s voliči doslova na chodníku atd. i moderní elektronické formy, například Facebook?

V tom to asi nebude. Sociální sítě využívám pro soukromou komunikaci. Někdo na můj profil umístil píseň Kláda od Těžkého Pokondru. Což není až tak důležité, jako to, že se na profil dostal bulvární tisk a hned toho žertíku využil. Píseň Kláda je o studeném počasí, ale bulvár si to převede, do čeho chce, což mě mrzí. Ale musím si zvykat. I na to, že někdo z »přátel« prodal informaci bulváru. A také na to, že Facebook není zřejmě tak zajištěn proti neoprávněnému vstupu do mého profilu, jak slibuje.

Ale vraťme se k omlazení poslaneckého klubu. Ke Kateřině Konečné, která ač je mladá, patří ke zkušeným poslankyním, jsme jako mladí do třiceti let přibyli dva – já společně s Květou Končickou, a náš tým mladých komunistických poslanců doplnila i Gabriela Hubáčková, které je 35 let. Myslím, že je dobře, že KSČM dává šanci mladým lidem dostat se do politiky.

 

I přes špatnou zkušenost, kterou máte s Facebookem, nezanevřel jste na tento způsob komunikace s voliči, především mladými?

Rozhodně ne. Pokud jde o nový způsob komunikace s voliči a sympatizanty, tak na mladou generaci musíme působit zejména prostředky 21. století. Jinak to asi nejde. Sem řadím jednak sociální sítě typu Facebook, Badoo nebo lide.cz a nejen je. Mladí se sdružují v těchto sítích, vyměňují si na nich názory, informace. Ale důležitá je i komunikace prostřednictvím běžného »cédečka«, na kterém je prezentována politika KSČM. To si totiž v počítači mohou pustit i občané, kteří sociální sítě nepreferují tak, jako mladí lidé.

 

Jste ve sněmovně členem nepříliš atraktivního výboru pro veřejnou správu a regionální rozvoj…

A proč si myslíte, že je neatraktivní? Opak je pravdou. Jsem rád, že v něm jsem. K tématům, kterými se zabývá, mám totiž velmi blízko. Třeba i proto, že jsem nějakou dobu spolupracoval s Obecním úřadem v Záboří nad Labem. Zajímá mne dění v regionech České republiky. V nich se řeší konkrétní problémy občanů. Jsem i členem volební komise sněmovny, která by se také mohla zdát jako nezajímavá. Ale ani to není pravda. Komise připravuje volby uvnitř sněmovny a odpovídá za regulérnost tajných voleb například při volbě předsedy sněmovny, místopředsedů, ombudsmana atd.

 

Omlouvám se, nechtěl jsem snížit práci výboru…

To je v pořádku.

 

Středočeský kraj má dvanáct okresů a tři poslance. Máte mezi sebou rozdělenu, řekněme, odpovědnost za ně?

To je samozřejmé. Mám na starosti svůj mateřský okres Kutná Hora. Dále pak ty, které s ním sousedí, tedy Benešov a Kolín. Čtvrtým pak je okres Praha-východ. Samozřejmě, že velice rád přijedu i do jiných. Ve sněmovně začínám a je dobré se učit od zkušenějších. Mám štěstí v tom, že ve Středočeském kraji byla zvolena poslankyní Miloslava Vostrá a poslancem Stanislav Grospič. Oba mají dostatek zkušeností nejen ze sněmovny, ale i z práce ve vedení KSČM.

 

Pokud vím, tak definitivní rozdělení odpovědnosti za komunikaci s voliči bude určeno až tento čtvrtek.

To je pravda.

 

Víte, v čem bude vaše práce v okresech spočívat?

Samozřejmě! Počítám s tím, že v každém z okresů budu mít pravidelné poslanecké dny. Musím se rychle seznámit s problémy občanů, kteří v nich žijí a snažit se je řešit. Záběr problémů je velký, řekněme od nezaměstnanosti, přes dopravní infrastrukturu až třeba po větší zviditelnění kulturního dědictví konkrétních okresů.

 

Dovolte mi přejít k pocitům. Jaké to bylo, když jste při hlasování o důvěře vládě řekl »Proti návrhu«?

Já jsem nikdy o důvěře vládě nehlasoval. Ale vše, co dnes dělám ve sněmovně je zatím vesměs poprvé. Byl jsem zpočátku nervózní. Ne snad proto, že jsem nevěděl, jak se rozhodnout. To bylo jasné. A pocit to byl skvělý. Proto jsem svůj názor vyslovil hodně hlasitě. Snad až moc hlasitě. Ale to snad nevadilo.

 

Určitě ne. Přejděme k dalším letošním volbám. Na podzim se bude volit na Kutnohorsku nová senátorka či senátor. Pomůžete kandidátovi KSČM, aby se do Senátu dostal?

To považuji za samozřejmost. Na Kutnohorsku dojde na zajímavý souboj. Kandiduje zde hodně známých osobností, zejména žen. KSČM nominovala muže - Stanislava Veselého. Určitě mu pomůžu v rámci možností, které mám. Důležité jsou však i komunální volby. I v těch se hodlám angažovat. Třeba tím, že jsem se rozhodl kandidovat do našeho zastupitelstva.

 

Takže v Záboří nad Labem máte kandidátku KSČM? Nemýlím-li se, naposledy se tak stalo v roce 1994…

Komunistická strana Čech a Moravy má v naší obci po dlouhé době postavenou kandidátku, což je skvělé a mám z toho radost. Jsem na ní i já. Naše kandidátka je velmi kvalitní. Jsou na ní zkušení zastupitelé, lidé vzdělaní, více než polovina z nás má vysokoškolské vzdělání. Navíc mám fakt radost z toho, že jsme kandidátku postavili jako první. Když se to ostatní dozvěděli, hned svoje aktivity zrychlili. Ano, věřím, že budeme úspěšní.

 

Autor: Zbyšek Kupský Zdroj: Haló noviny