Jdi na obsah Jdi na menu
 


Rozhovor s poslankyní Kateřinou Konečnou

21. 3. 2008
Co je to vlastně komise mládeže ÚV, o níž se v poslední době mnohokrát, dokonce na zasedání ústředního výboru, hovořilo?

Komise mládeže byla ustavena 18.1.2007 při oddělení pro regionální a komunální politiku ÚV KSČM usnesením výkonného výboru naší strany. Svou činností má zčásti vyplnit mezeru, která ve stranických orgánech vznikla po ukončení činnosti komise mládeže, kterou dlouhá léta velmi dobře vedl Mirek Prokeš, nicméně bohužel nenašla dostatečnou oporu ve stranickém zázemí. V nově ustavené komisi nám jde především o to, vytvořit strukturu, která bude nabízet levicově orientovaným mladým lidem možnost se zapojit do politického života pod hlavičkou KSČM a která jim bude podávat pomocnou ruku a zároveň se snažit přenášet jejich myšlenky a nápady do stranických orgánů. Chceme pomoci i při vytváření městských, okresních i krajských mládežnických stranických komisí, které dle mého názoru chybějí, a to právě mladým lidem v jednotlivých místech naší republiky.

Kdo vlastně je jejím členem?

Komise byla zřízena a rozdělena do několika sekcí, které pracují na zcela konkrétních úkolech a námětech. Lidé do těchto sekcí tedy byli vybíráni z členů a sympatizantů strany dle jejich zájmu a odbornosti. Jedna z nejdůležitějších sekcí je sekce krajských rad, kde by měl být zastoupen vždy jeden člověk z každého kraje, který je buďto předsedou krajské rady mládeže nebo je koordinátorem mládeže v daném kraji a informace z komise i krajů jsou tak plynule přenášeny na obě strany.

Proč ale není místo této komise garantem vztahu k mládeži KSM, který ve svém názvu má přímo slovo komunistický ?

V komisi máme mezi sebou členy KSM stejně jako LKŽ a dalších levicových organizací a mám z jejich práce velkou radost. KSM je samostatná organizace, která velmi často svou samostatnost vyzdvihuje. Na druhou stranu garantem politiky strany ve vztahu k jakékoliv otázce by nemělo být občanské sdružení, ale stranický orgán, který je podřízen rozhodnutí ÚV, které mu dává zadání k jeho práci a z druhé strany by měl být také poradcem ve věcech, které se jej týkají.

O práci s mládeží se hovoří i na současně probíhajících konferencích. Proč podle vašeho názoru se nedaří účinněji přiblížit cíle KSČM mladé generaci?

Důvody jsou jak vnitřní, tak vnější. Tím vnějším je jistě antikomunismus, který je v naší společnosti a dnes vlastně mladou generaci provází od první učebnice vlastivědy na základní škole. Tím vnitřním je dle mého názoru pak to, že mladí lidé očekávají od svého vstupu do strany především možnost se politicky angažovat, něco změnit. Zajímá je tedy především politická, nikoliv spolková činnost. Členská základna v řadě ZO dnes již z důvodů věkové struktury jen složitě prosazuje vlastní politickou činnost na veřejnosti. Nedaří se jim pronikat do podvědomí především mladých lidí jako aktivní subjekt, především v místě bydliště.

Nemyslíte, že by tudíž radikálnější přístup KSM, než dalších mladých stoupenců komunistické strany či jejích mladých voličů, mohl být spíše cestou pro získání mladých lidí pro myšlenky socialismu?

Každá cesta, která dokáže oslovit mladé lidi a získat je pro myšlenky sociálně spravedlivé společnosti a program strany, je dobrá. Vážím si práce jak KSM, tak členů strany i jejich sympatizantů, prostě všech, kteří pomáhají v práci s mladou generací. A odmítám myšlenku, že jen jedna cesta je správná a jinou nelze jít.

Často se hovoří o skupinách mladých, které se sdružují kolem některých okresních výborů. Nemám na mysli KSM. Jaké máte informace o jejich činnosti a cílech?

Jak jsem řekla výše. Pokoušíme se tyto skupiny mladých lidí vyhledávat a nabídnout jim jak zapojení do komise, tak pomocnou ruku. Je důležité mladé lidi sjednocovat. Velmi často jsem se v posledních letech setkávala právě s tím, že na dvou okresech vzdálených několik desítek kilometrů od sebe o sobě nevěděli. Myslím, že se tato situace zlepšuje, více práce je však stále před námi.

Poslední otázka. Jaké plány má komise mládeže a co se již podařilo?

Komise mládeže loni uspořádala dvě celostátní akce. Jednou bylo setkání mládeže v září na Lipně, tou druhou potom konference k problémům mladé generace ve straně. Z námětů a podnětů konference teď komise připravuje materiál pro stranické orgány a sjezd, který by se měl týkat dalšího působení mladé generace ve straně, jejího možného zapojení a koncepce.

21. ledna 2008, Jaroslav KOJZAR