Jdi na obsah Jdi na menu
 


EU nemá reálnou koncepci svého rozvoje

31. 5. 2012

Ekonomika

 
 


 

 

Evropská unie a zejména eurozóna již čtyři roky bez úspěchu zápasí s recesí a ekonomickou a finanční krizí. Právě vývoj v posledních letech dokazuje, že Unie je administrativním kolosem bez racionální koncepce svého rozvoje.

Především není zárukou mírového vývoje v Evropě. A právě to měl být fundamentální základ evropských společenství. Základem bezpečnosti Evropy není Evropská unie, ale mělo by to být NATO. To však slouží především k zajištění aktivní účasti v agresivní politice USA (v Iráku, Afghánistánu…). I v Evropě »zajistil« nesmyslné »humanitární bombardování« Jugoslávie, dlouhodobé problémy v Kosovu atd.

V ekonomické oblasti jsou výsledky, zejména posledních dvaceti let, katastrofální. EU ani eurozóna nemají schopnost zajistit prosperitu a stabilní vývoj svých členských zemí. Naopak, přivedly Evropu do hluboké krize.

Rozdíly mezi méně a vysoce rozvinutými zeměmi se prohlubují. Rostou mezi severními a jižními zeměmi a mezi západními a východními. Navíc EU ani nemá nějaký program vyrovnávání ekonomické a sociální úrovně svých členských zemí. Ve skutečnosti vládne Německo v problematické spolupráci s Francií a vše slouží zájmům těchto nejsilnějších zemí.

* * *

Základní hospodářské principy stanovené EU se nedodržují. Podle první zásady by vládní dluh členských zemí neměl překročit 60 % objemu HDP. Ve skutečnosti jsou země EU stále zadluženější. Podle Eurostatu ve státech platících eurem stoupl na konci loňského roku státní dluh na 87,2 % a v zemích EU na 82,5 %. Nejvíce je zadluženo Řecko (165,3 %) a Itálie (120,1 %) Česká republika má zatím sedmý nejnižší dluh z 27 státu EU (41,2 %). Poznamenejme, že státní dluh ČR byl v roce 1989 prakticky nulový a před vstupem do EU v roce 2001 činil 14,7 % objemu HDP.

Rostou deficity státních rozpočtů zemí EU. Podle stanovených kritérií by deficit rozpočtu neměl překročit 3 % HDP. Ten se po více než 6 % v letech 2009–10 snížil po »škrtech v rozpočtu« na 4,1 % v minulém roce.

* * *

Obrovsky vzrostla nezaměstnanost. Podle tzv. Lisabonské strategie měla být v zemích EU v roce 2010 plná zaměstnanost. Ve skutečnosti je rekordně vysoká nezaměstnanost. V zemích EU je více než 30 milionů lidí bez práce.

Nejhorší je to, že EU nemá žádný reálný program na překonání ekonomické a finanční krize. Zdá se, že představitelé EU již pochopili, že pouze pomocí »škrtů« krizi nepřekonají a prosperitu ekonomiky neobnoví. Začínají hovořit o tom, že kromě úspor je nezbytný i ekonomická růst. Zatím však nenásledují žádné konkrétní činy.

Václav Věrtelář: