Jdi na obsah Jdi na menu
 


Bičík: Krácení prostředků pro regionální školství

24. 10. 2010

Stanovisko Milana Bičíka, místopředsedy ÚV KSČM, stínového ministra pro resort školství a tělovýchovy, ke krácení prostředků pro regionální školství.

 



Jak včera upozornily sdělovací prostředky, má opatření ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy - praktická likvidace tzv. ostatních neinvestičních prostředků pro regionální školství až do konce kalendářního roku – další výrazně negativní důsledek. Z důvodu nedostatku těchto prostředků bude muset řada základních škol zrušit plavecký výcvik žáků prvního stupně. Po likvidaci škol v přírodě nebo zrušení státního příspěvku na lyžařské kurzy tak dochází k další negativní změně ve vzdělávání v rámci povinné školní docházky.

 

Nejde o jev nahodilý ani nový. Na drastické omezování tzv. ONIV, ze kterých většina je určena přímo pro žáky v regionálním školství ( pomůcky, učebnice, kompenzační pomůcky atd.), KSČM opakovaně upozorňuje již několik let – bohužel bez náležité reakce státu a dosud i bez pozornosti veřejnosti. Tvrzení MŠMT, že prostředky přicházející z EU stačí pokrýt „rozpočtové díry“ jak v této oblasti, tak i v oblasti mzdových prostředků a že současně jejich část obsaženou v operačním programu „Vzdělávání pro konkurenceschopnost“ budou moci využít i vysoké školy, je zcela zavádějící a nereálné.

 

Vyzývám proto vládu, ministerstvo i členy Poslanecké sněmovny, aby nepřipustili další postupnou devastaci materiálního vybavení regionálních škol přímo souvisejícího s výukou a její organizací a aby v rámci projednávání zákona o státním rozpočtu na rok 2012 podstatně posílili výši prostředků na ONIV, která během posledních let poklesla o více než polovinu. Obracím se současně na veřejnost, zejména rodiče žáků, aby tento požadavek podpořili.

 

Autor: Milan Bičík, místopředseda ÚV KSČM, stínový ministr pro resort školství a tělovýchovy Zdroj: Tiskový úsek ÚV KSČM