Jdi na obsah Jdi na menu
 


Dolejš: K přístupu policie k daňovým informacím

24. 10. 2010

Stanovisko Jiřího Dolejše, poslance PČR a stínového ministra KSČM pro resort financí, k přístupu policie k daňovým informacím.

 



Od 1. ledna 2011 má nabýt účinnosti nový daňový řád schválený v létě 2009. Mimo jiné jím má být zrušeno oprávnění policie přistupovat k citlivým informacím z daňového řízení, které získala v roce 2004. To měla napravit další novela daňového řádu, která byla součástí tzv. protikorupčního balíčku schváleného sněmovnou ještě v květnu letošního roku. Po volbách ale Senát smetl protikorupční balíček ze stolu a hrozí, že pod záminkou ochrany daňového tajemství bude v příštím roce omezena možnost operativně zasahovat proti praní špinavých peněz, daňovým únikům a dalším negativním jevům. Povolit to bude moci až státní zástupce v případě zahájeného vyšetřování. V předprocesním stadiu tedy bude policie slepá a mnohdy se k zahájení vyšetřování ani nedostane.

 

Po zrušení finanční policie bude zrušení přístupu policie k daňovým informacím dalším z kroků vlády, kterými nahrává bujícím mafiánským praktikám. Vláda, především ministr financí Kalousek, se změně brání. Jsem přesvědčen, že k informacím berních úřadů by měla mít přístup policie, zejm. její speciální protikorupční útvar, ale také finančně analytický útvar českého ministerstva financí. V zemích, které berou vážně boj s šedou ekonomikou, popř. s organizovaným zločinem, je automatické propojení těchto informací standardem.

 

Daňové tajemství jako ochrana soukromí podnikajících osob by nemělo být hájeno politickou pravicí a současnou vládou ad absurdum jako nějaká „posvátná kráva“. Pokud mají státní orgány konkrétní a ověřitelný důvod k prolomení mlčenlivosti v této oblasti, nemělo by jim být bráněno. Oznamovací povinnost berních úřadů v případě podezření na trestní čin to nemůže dostatečně vyřešit.

 

Pokud vláda svůj boj s hospodářskou trestní činností a šedou ekonomikou vůbec myslí vážně, měla by ještě do konce roku podpořit změnu. Nejednalo by se o nějaký široký principiální průlom, ale o krok i v mezinárodním srovnání zcela přiměřený. Okolky, které vláda kolem této otázky dělá dokonce v období před volbami, nám však napovídají pravý opak a vládou vyhlášený boj proti korupci spíše připomíná známé Potěmkinovy vesnice.

 

Autor: Jiří Dolejš, poslanec PČR a stínový ministr KSČM pro resort financí Zdroj: Tiskový úsek ÚV KSČM