Jdi na obsah Jdi na menu
 


Komu a kolik přináší globální kapitalismus?

21. 3. 2008
 

Stále více se v současné době píše o úspěšném rozvoji české ekonomiky - na jedné straně, ale i o radikálním zhoršování sociálních podmínek většiny občanů - na straně druhé. Je to důsledek pravicové politiky vlády Mirka Topolánka a samozřejmě i vlád dřívějších. Včetně vlády sociální demokracie, která rovněž realizovala transformační politiku přechodu od socialismu ke kapitalismu. Lidé jsou právem nespokojeni se situací, drtivá většina si však neuvědomuje, že základní příčinou současného stavu ekonomického i sociálního u nás je to, že u nás byl nastolen kapitalistický společenský systém. A ten je založen na soukromém vlastnictví výrobních prostředků a kapitálu. Jeho základním cílem je dosahování maximálních zisků malé skupiny největších vlastníků. Samozřejmě je to možné pouze na základě omezení příjmů většiny občanů, kteří jsou zaměstnaní a prodávají na trhu práce levně svou pracovní sílu. Dříve se to právem jmenovalo vykořisťování pracujících, dnes se to propaguje jako spravedlivá odměna za práci , jak se uvádí v Listině základních práv a svobod. V podnicích a v institucích se realizuje to největší přerozdělování ve prospěch vlastníků. Není to na úrovni státu, jak se snaží dokazovat pravicoví politici, aby zdůvodnili ještě větší zisky pro podnikatele. Například snižováním daně z příjmů a rušením progresivní daně z vysokých příjmů. Dnes máme i ty největší, nemorální a lichvářské zisky legální a jsou prý výrazem úspěšnosti, píle a pracovitosti vládců kapitálu. Proto je u nás každá míra zisku legální a místo pojmu kapitalismus se používá spíše svoboda, demokracie a tržní hospodářství . Středově orientovaní politici k tomu tržní přidávají někdy sociální nebo ekologické hospodářství. Podstata kapitalismu je však stejná jako za doby Marxe a Engelse. Současná etapa globalizace kapitalismu se liší pouze novými formami, ještě razantnějšími v úsilí o maximální zisky, je to tak v celém světě i u nás. Kapitalismu se v poslední době velmi daří. Dokazují to i výsledky za rok 2007.
 

 

Minulý týden zveřejnil americký časopis Forbes poslední (pravidelně publikovaný) žebříček dolarových miliardářů. Je jich více než před rokem a mají větší bohatství. Počet dolarových miliardářů ve světě loni stoupl o 179 na 1125. Celkem vlastní majetek za zhruba čtyři biliony dolarů. Tedy asi téměř 80 bilionů korun, což je téměř 25 ročních objemů hrubého domácího produktu České republiky v běžných cenách. Na 70 nových tváří pochází z Ruska, Číny a Indie. Největší počet miliardářů žije v USA - 469. Následuje Rusko s 87 a Německo s 59 miliardáři. Do 100 nejbohatších lidí světa poprvé pronikl český podnikatel Petr Kellner. Je na 91. příčce žebříčku. Forbes odhaduje majetek Petra Kellnera na 9,3 miliardy dolarů, tj. asi 153 miliard korun. Kellner je lídr investiční skupiny PPF. Jeho nejbližší společník Jiří Šmejc poznamenal, že to, co uvádí Forbes o majetku Kellnera, je podhodnoceno. Dodal, že jejich společnost je schopna růst ročně o 50 procent. Zřejmě tak mohou růst i zisky.
 

 

Zajímavé ještě je, že nejvíce dolarových miliardářů žije v Moskvě (74), v New Yorku (71) a v Londýně (36). Nejbohatším člověkem planety je Warren Buffett, který vlastní majetek v hodnotě 62 miliard dolarů, nejvíce z akcií vlastní společnosti.
 

 

To byl růst bohatství jednotlivců v kapitalistickém světě. Rekordně rostly v minulém roce i zisky společností a jejich dividendy, tedy zisky a odměny. Firmy sídlící v České republice vyplatily vloni nejvyšší dividendy v historii. Na účty zahraničních vlastníků odteklo podle informace ČNB 108 miliard korun. Dalších až 50 miliard skončilo podle odhadů expertů u českých majitelů. Dokazují se tak předpoklady, že zahraniční majitelé si většinu zisku odvezou do zahraničí a nevkládají je do rozvoje podniků v České republice. U domácích majitelů je to opačné a někteří ani pravidelně dividendy nevyplácejí. To je cena, kterou Česká republika platí za podporu a preferování zahraničních strategických partnerů . To, co se dalo očekávat, se stalo skutkem. Místo státu (zisk a dividendy) plynou prostředky do zahraničí. Získání investorů stálo stát desítky miliard korun. To je výsledek tureckého hospodářství dosavadních českých vlád. Tam je podstata současných problémů veřejných financí, problémů ve zdravotnictví, problémů rodin s dětmi, důchodců a všech sociálně slabších skupin obyvatelstva. Vyplývá to z podstaty kapitalistického systému. Ten je možné částečně vylepšit , ale zásadní náprava je pouze v nastolení sociálně spravedlivé společnosti - socialismu.

 

13. března 2008, Václav VĚRTELÁŘ