Jdi na obsah Jdi na menu
 


KSČM chce prosadit novomaželské půjčky

10. 2. 2009

PRAHA - Umožnit mladým manželům získat půjčky se státním příspěvkem, vyhlášení referenda k umístění amerického radaru v Brdech, či návrh zákona o nájemném z bytů.

To jsou jen tři z řady návrhů zákonů z dílny komunistických zákonodárců, kterými by se měli poslanci zabývat na dnes pokračující únorové schůzi.

Mladí manželé by měli mít podle návrhu poslanců KSČM možnost získat výhodné až půlmilionové půjčky se státním příspěvkem na pořízení bytu a na jeho zařízení. Podle představ komunistů by si manželé mohli půjčit na pořízení bytu 400 tisíc s úrokovou sazbou tři procenta a 100 tisíc s úrokovou sazbou šest procent na zařízení bytu. Za první dítě by stát z dluhu odepsal deset a za každé další 15 tisíc korun. Na půjčku by měli mít nárok manželé do třiceti let za předpokladu, že oba pracují, anebo se na práci připravují.

Zda návrh ve sněmovně uspěje, lze těžko odhadovat. Průchodnost bude dána rozhodnutím těch ministran, které představují poslanci odloučení od bývalých poslaneckých klubů, uvedla spoluautorka návrhu Zuzka Bebarová-Rujbrová (KSČM), předsedkyně sněmovního petičního výboru. S podporou sociálních demokratů lze počítat. Novomanželské půjčky totiž byly jedním z jejich slibů před podzimními volbami. Jak se rozhodnou další, nakolik si uvědomí, že sami takové výhody v minulosti čerpali, je otázka, dodala Rujbrová.

*Nájemné začíná být neúnosné

Poslanci se budou zabývat také zákonem o nájemném z bytů, který vypracovali poslanci klubu KSČM Milada Halíková a Miroslav Opálka. Jsou přesvědčeni o tom, že majitelé jsou schopni nájemní domy spravovat a mít přiměřený zisk při měsíčním nájemném 32 korun za metr čtvereční.

Návrh počítá s tím, že pokud nejsou v nájemní smlouvě upraveny podmínky zvyšování nájemného a nedojde-li mezi pronajímatelem a nájemcem k dohodě o nové výši nájemného, může ho majitel jednostranně zvednout, jestliže nájemné nebylo zvýšeno za posledních 12 měsíců. Zvýšení však může být nejvýše o jeden procentní bod nad inflaci v minulém roce, kterou zveřejnil Český statistický úřad.

Podle Halíkové začíná být nájemné pravidelně zvyšované podle platného zákona z roku 2006 neúnosné. Lidé musí šetřit na jiných věcech, a to za situace, kdy je ve velkých městech nájemné zdrojem nepřiměřených zisků. Ve velkých městech je nájemné už nyní ziskové. A nechceme, aby se zvyšovalo na hodnoty neúnosné pro místní domácnosti. Chceme samozřejmě zohlednit vlastníky tak, aby nájemné zaručovalo údržbu bytů a jejich rekonstrukci, ale domníváme se, že by nemělo být zdrojem nepřiměřených příjmů, uvedla Halíková.

Jde v pořadí už o třetí návrh zákona o nájemném, který komunisté ve sněmovně předložili. Věří, že tentokrát má šanci uspět. Doufají, že pro něj zvednou ruku nejen sociální demokraté, ale i někteří lidovci.

Sněmovna by mohla jednat i o zdravotnických poplatcích. Novelu zákona o zdravotním pojištění, která měla na návrh KSČM placení úplně zrušit, ji totiž vrátili senátoři. Ti navrhli, aby u lékaře přestaly platit děti, aby se 30 korun za položku na receptu hradilo jen u léků bez doplatku, a aby se dětem a důchodcům snížil ochranný limit z nynějších 5000 na 2500 korun. Ke zrušení poplatků levice potřebuje nejméně 101 hlasů.

V programu je také například návrh zákona o referendu o přímé volbě prezidenta či novela takzvaného protikuřáckého zákona.

10. února 2009, (jad, ku)