Jdi na obsah Jdi na menu
 


Pravicové politiky nezajímají problémy života občanů

15. 4. 2010


V předvolební kampani je stále více lží a neodbornosti

 

Soustavně informujeme čtenáře o hlubokém úpadku pravicových politiků ve světě i u nás.

Nejsou schopni omezit honbu za maximálními zisky pro malou skupinu »vyvolených«, tedy vlastníků kapitálu a stanovit pro trh základní pravidla, která by vedla k prosperitě ekonomiky a větší sociální spravedlnosti pro celou společnost.

Neobjektivně a často i zcela nepravdivě jsou zveřejňovány a prezentovány údaje o vývoji ekonomiky s jediným cílem: prosadit optimistickou náladu, přesvědčit občany, že krize již skončila a jedině pravice zná recept na další blahobyt. Tím receptem je další privatizace i veřejných služeb a tvrdé »utahování opasků« sociálně slabší většiny obyvatelstva. Naše pravice v čele s ODS a TOP 09 tvrdí, že bez toho nás za 2–3 roky čeká státní bankrot a bída pro většinu obyvatelstva.

 

Nepravdivý výklad situace

Jak již bylo konstatováno, každodenní realita a zveřejňovaná fakta neodpovídají zaměření pravicové propagandy. Proto jsou fakta zamlčována, překrucována, nepravdivě vykládána. Ukazují to příklady z posledních dnů. Ministerstvo práce a sociálních věcí zveřejnilo pravidelnou informaci o vývoji tzv. registrované nezaměstnanosti na úřadech práce za březen tohoto roku. Ke konci března bylo na úřadech práce evidováno 573 tisíc uchazečů o zaměstnání. Mluvčí ministerstva Štěpánka Filipová však ohlašuje tento ukazatel takto: »Bez práce bylo v březnu 572 824 lidí, což je o 10 311 méně než ke konci února.« Paní mluvčí údaje o počtu evidovaných uchazečů o zaměstnání na úřadech práce prohlásila za celkový počet lidí bez práce u nás.

Není to pravda, jejich počet se zvýšil i v březnu a celkově jich je u nás více než 700 tisíc. Dokazují to i čtvrtletní šetření Českého statistického úřadu, o kterých naše čtenáře informujeme. Jsme v tomto směru jediný sdělovací prostředek u nás. Jaká jsou tedy fakta? Podle ministerstva práce bylo na úřadech práce v březnu nově zaevidováno 56,7 tisíc uchazečů o zaměstnání. Za březen z těchto uchazečů evidovaných na úřadech práce nastoupilo do zaměstnání 46,9 tisíce osob. Tedy počet uchazečů by měl být za březen o 10 tisíc větší a ne menší, jak ohlašuje ministerstvo a jeho mluvčí.

Kouzlo snížení počtu uchazečů o zaměstnání spočívá v tom, že z evidence úřadů práce bylo vypuštěno nejenom 46 tisíc těch, kteří nastoupili do zaměstnání. Z jiných důvodů, ale bez nástupu do zaměstnání bylo z evidence úřadů práce v březnu vypuštěno dalších 20 tisíc uchazečů. Tedy bez nástupu do zaměstnání, zůstávají nezaměstnaní. Ministerstvo však s nimi jako s nezaměstnanými nepočítá. To se opakuje zhruba ve stejném rozsahu každý měsíc. Právě proto je nezaměstnaných podle kvalifikovaného odhadu (s využitím údajů čtvrtletního šetření ČSÚ) zhruba o 150 tisíc více, tedy více než 700 tisíc osob.

Skutečná míra nezaměstnanosti proto u nás již dávno překročila 10 procent a je kolem 13–14 procent. Nezaměstnanost je u nás skutečně již historicky rekordní a vše nasvědčuje tomu, že bude ještě dále růst. Navíc v počtech zaměstnaných je u nás obrovský nepořádek. Je mnoho nelegálních pracovníků, pochybné metody používají početné pracovní agentury, zejména s cizinci. Pracovní agentury je nutné zrušit. Nezbytné funkce by plně měly vykonávat úřady práce.

 

Význam nezaměstnanosti se bagatelizuje

Rozsah a trvalý růst nezaměstnanosti je hlavním ukazatelem důsledků pokračující ekonomické krize. Není maličkostí, když skutečný počet nezaměstnaných je zhruba o třetinu větší, než se oficiálně uvádí. Navíc se situace s nezaměstnaností zlehčuje, pravicoví politici chtějí veřejnost přesvědčit, že většina nezaměstnaných jsou lemplové, kteří nechtějí pracovat a žijí ze sociálních dávek. Tím se vyznačuje ve svých projevech zejména kníže Schwarzenberg, který se nedávno nechal slyšet, že ti co nepracují, sociální příspěvky ještě prochlastají a chtěli by ještě více.

Uvedené »statistické metody« a jejich propagace však matou i novináře a komentátory. Například deník Právo uvedenou »nezaměstnanost« ministerstva práce komentoval tak, že »nezaměstnanost v České republice se v březnu poprvé za posledních 16 měsíců snížila«. Jak jsme dokázali, není to pravda. I v březnu nezaměstnanost dále rostla. Právo dále uvádí, »že březnový pokles nezaměstnanosti byl pro řadu ekonomů příjemným překvapením«. Děkuji za kvalifikaci takových ekonomů.

Uvedené problémy jsou ve většině publikovaných makroekonomických ukazatelů. Nepodceňujeme to, protože to významně a nesprávně ovlivňuje veřejné mínění. Proto v objasňování těchto problémů budeme pokračovat.

 

 

13. dubna 2010, Václav VĚRTELÁŘ