Jdi na obsah Jdi na menu
 


Topolánkovi nepomůže ani boj proti komunismu

21. 3. 2008

Předseda ODS a předseda vlády České republiky Mirek Topolánek se v poslední době skutečně překonává a může být v tomto směru skutečně předmětem obdivu.

Cestou za moře k návštěvě Velkého bílého muže zahájil vskutku nebývalou ofenzivu za cíle pravice - v zahraničí i doma. Zřejmě si to však dobře nespočítal . Jeho ofenziva je v podstatě sebevražedná a urychlí jeho pád. Stále více se proti jeho politice staví nejenom opoziční strany, ale co je daleko důležitější - ztrácí důvěru stále větší části obyvatelstva. Zřejmě vsadil vše na jednu kartu a to je vždy velký risk.

Hlavní náplní cesty Mirka Topolánka zřejmě bylo ujistit americkou administrativu, že jsme největším spojencem USA, postavíme u nás radarovou základnu a - jak se nyní začíná vyklubávat , když Poláci nebudou souhlasit s raketovou základnou, tak můžeme i tu postavit u nás. Radarová základna bez raket totiž nemá smysl. Topolánek arogantně přehlíží většinový názor obyvatelstva ČR na tuto otázku. Většina byla i proti takzvaným reformám veřejných financí. Jde mu to tak hladce, až se tomu nechce věřit. Proto zřejmě poradili američtí stratégové, aby českým občanům Topolánek pohodil nějakou kost , aby se český politik a občan mohl vyřádit na zástupném problému. A vzniklo vyznamenání Mašínů a zákon o třetím odboji. K tomu chce Topolánek uspořádat i velkou konferenci. Zatím to zabralo. Vrazi nebo hrdinové - tak zní otázka! Postačí to do konce volebního období?

Podle mého názoru ne. Životní realita většiny občanů má větší sílu. Důsledky reformy veřejných financí i dalších opatření nejenom současné, ale i minulých vlád (například deregulace nájemného a výprodej národního majetku za babku) začínají stále více dopadat na stále větší okruh obyvatelstva, zejména na rodiny s dětmi a důchodce. Tento tlak se bude každý měsíc zvyšovat. Postupně občané utratí své (většinou malé) úspory. Roste zadluženost občanů a dluhy bude třeba splácet. Již v posledním čtvrtletí bylo zahájeno období hubených mezd , které u většiny nepokryjí svým přírůstkem inflaci. To vše se bude kumulovat. Vláda si důsledky svého počínání souhrnně nespočetla, pouze improvizuje ze dne na den. Důkazem toho je i připravované mimořádné zvýšení, tedy valorizace, důchodů. Každá koruna pro důchodce dobrá, ale ani to nebude stačit na pokrytí zvýšených výdajů většiny důchodců. Stále více jsou postiženy i rodiny s dětmi. Změny sociálních dávek jsou pro většinu nevýhodné. Nejsou v dostatečném počtu místa v jeslích a v mateřských školách a poplatky jsou stále vyšší. Zhruba dvě třetiny obyvatelstva budou současnou politikou vlády a z toho vyplývající sociální situací, silně postiženy. To se zákonitě projeví v rostoucí nespokojenosti a věřím, že se to projeví i ve volbách. Samozřejmě za předpokladu, že opoziční strany předloží občanům konkrétní a srozumitelný program kroků, jak se dá dosáhnout zlepšení situace v dohledné době. Nebude to jednoduché a lehké. Česká ekonomika i v současné době má dostatek prostředků, aby se situace mohla zlepšit. Musí být však ucpány tunely a kanály , kterými unikají prostředky bez zdanění do zahraničí a doma jsou rozdělovány pouze ve prospěch malé skupiny vlastníků kapitálu a jim sloužících manažerů. Pouze tvrdá kontrola aparátu a likvidace korupce (dnes již vševládnoucí) může vést k úspěchu. Když se veřejnost přesvědčí o poctivosti levicových politiků, tak se postupně na poctivou cestu vydá většina. Jde, jako vždy, i o osobní příklad každého politika. Právě v tom má dnes největší šanci KSČM.

Boj proti komunismu, který zatím nikde nebyl, nemá naději na úspěch a Topolánka nezachrání.

11. března 2008, Václav VĚRTELÁŘ