Jdi na obsah Jdi na menu
 


Volby a sociální politika v pojetí politických stran

1. 7. 2010

PRAHA – Důchodová reforma, vysoká míra nezaměstnanosti, snižování příjmů, stoupající počet občanů, kteří se ocitli v sociální nouzi.

To všechno jsou problémy, s nimiž se Česká republika stejně jako další evropské země potýká a které se vlivem hospodářské krize ještě výrazněji prohlubují. Politické strany si nutnost řešení sociálních problémů uvědomují, na jednotném postupu se však jen stěží dohodnou.

Pro levici je nevyhnutné zachovat úlohu státu při financování sociální sítě, pravice chce naopak do systému více zapojit soukromý sektor. Podle odhadů ministerstva financí bude na důchodovém účtu v letošním roce pravděpodobně schodek 35 miliard korun. Po prvním čtvrtletí chybí na kontě, ze kterého se vyplácejí důchody a nemocenské, přes deset miliard korun.

»Je mi to líto, ale musím konstatovat, že na bedra důchodového pojištění byly přeneseny dopady nezaměstnanosti! Za posledních pět let odešlo do předčasných důchodů 164 305 občanů. Jen v r. 2009 to bylo 48 622 občanů v předdůchodovém věku. To je obrovský úbytek příjmů na jedné straně a nárůst výdajů na straně druhé. K tomu se ještě musí přičíst výpadky za zastropování odvodů pro bohaté. Navíc roste počet těch, kteří jsou jako osoby samostatně výdělečně činné více zapojeny do švarcsystému a rovněž odvádějí nižší pojistné,« okomentoval pro náš list situaci v resortu stínový ministr práce a sociálních věcí Miroslav Opálka (KSČM).

Základní souhrn

Občanští demokraté chtějí podle svého volebního programu pokračovat v důchodové reformě, přičemž prosazují připojištění a spoření na důchod. Také TOP 09 považuje stávající průběžný systém financování státního důchodového pojištění za dlouhodobě neudržitelný. Předpokládá dvě fáze důchodové reformy, jejímž cílem je změna systému na tzv. vícesložkový – průběžný, financovaný z povinného důchodového pojištění a kapitalizační, dobrovolný. Věci veřejné navrhují zavedení třísložkového důchodového systému. Tvořit by ho měl průběžný systém financování z odvodů na sociální pojištění, soukromé komerční penzijní připojištění a možnost spoření 4 % z odvodů na sociální pojištění v jediném státním penzijním fondu.

Levice však spoření formou fondů odmítá. Podle komunistů to jsou pokusy o privatizaci důchodového pojištění, penzijní připojištění by podle nich mělo být nadále umožněno pouze na dobrovolném základě s možným příspěvkem zaměstnavatele. »Již dnes je v tzv. třetím pilíři – penzijních fondech – zapojeno 4,5 milionu občanů. Rezerva v navyšování počtu klientů již téměř není. A tak naše pravice v zastoupení finančního kapitálu chce zvednout úložky střadatelů. Provize je totiž závislá na objemu peněz. Ale jelikož mzdy jsou v ČR nízké a neprivilegovaní občané nemají na odloženou spotřebu, hledá se systém, jak ubrat státnímu pilíři a tyto peníze převést do soukromých fondů. A kdo dá více, ještě mu stát přidá. Kdo nedá nic či málo, od státu nedostane přidáno nic! Taková je pravda,« tvrdí Opálka.

S povinným penzijním spořením pro všechny nesouhlasí ani lidovci. Podle nich by k tomu neměli být nuceni lidé, kteří vychovali »odpovídající« počet dětí. »Naopak povinné penzijní kapitálové spoření je řešením pro ty, kteří (svými dětmi) nepřispěli do průběžně financovaného důchodového systému dostatečně,« uvádí KDU-ČSL ve svém programu.

Sociální demokraté si poté, co se jim nepodařilo prosadit vyplácení mimořádných důchodů v letošním roce, dali tento závazek i do volebního programu. Příspěvek 2400 Kč, který nazývají třináctým důchodem, ale pravice odmítá. Jde podle ní o »populistický úplatek seniorům«, který pouze zatíží státní rozpočet v době krize.

»Motivace ke zvýšení porodnosti i prostřednictvím důchodového systému mi není cizí. Spravedlivost či zásluhovost by měla být oceněna, a ne potrestána. A co se týká tzv. 13. důchodů, musím jen upřesnit, že se jedná o mimořádnou dávku státní sociální podpory, která nebude mít vliv na stálé zvýšení důchodové dávky. Nenahrazuje tak do budoucna valorizaci, která zvyšuje důchod trvale,« soudí o návrzích Opálka.

Sociální politika se však netýká jen důchodů a příslušné reformy. Je potřeba řešit také otázku vysoké míry nezaměstnanosti, sociálních dávek, problémy zdravotně znevýhodněných lidí, ale také otázku dostupného bydlení. Při řešení těchto otázek je pro KSČM rozhodující vzájemná solidarita a důstojnost. »Je nezbytné vypracovat a plnit koncepci – Celonárodní program hospodářského rozvoje a zaměstnanosti. Nezbytné je rovněž valorizovat minimální mzdu a sociální dávky, které koalice vedená ODS i úřednická vláda velké koalice zmrazily. Růst kupní síly nelze řešit jen přes stále bohatší vyvolené. Peníze jsou, jen jsou skryté. Zaměřme se na odstraňování sociálního dumpingu v ČR (levná pracovní síla), korupce a předražování veřejných zakázek. Je také nezbytné vrátit se k progresivnímu zdanění a ke zrušení stropů na odvody do pojistných systémů, k přehodnocení výdajů na nové zbraňové systémy a vojenské mise. Podnítit reinvestování zisků zahraničních firem, které vytvořili naši občané, především v ČR aj.,« shrnul snahy KSČM Opálka.

Strany v oblasti sociální politiky navrhují

KSČM

- Vytvořit nová pracovní místa, zejména pro absolventy škol, dlouhodobě nezaměstnané a také pro zdravotně znevýhodněné (minimálně vytvořit nových 100 000 pracovních míst).

- Prodloužit podporu v nezaměstnanosti na dobu jednoho roku.

- Zvýšit minimální mzdu postupně až na 14 000.Kč

- Zastavení růstu věkové hranice pro odchod do důchodu u mužů na věku 63 let a u žen níže podle počtu dětí.

- Zachovat průběžný, státem garantovaný důchod jako základ důchodového systému.

- Pravidelně valorizovat důchody podle růstu životních nákladů domácností důchodců, inflace a vývoje mezd a platů.

- Uzákonit kategorii minimálního důchodu s jeho postupným zvyšováním až na 10 000 Kč měsíčně.

- Podpořit výstavbu minimálně 40 000 bytů ročně, z toho 10 000 družstevních bytů ze stavebního spoření.

ČSSD

- Státem garantovaný důchod a jeho každoroční valorizace.

- Vyplácet mimořádný třináctý důchod ve výši 2400 Kč z dividend ČEZ.

- Zavést minimální důchod pro samostatně žijícího důchodce ve výši 1,2násobku životního minima

- Podpora dřívějšího odchodu do důchodu u rizikových povolání

- Zavést institut náhradního výživného.

- Zavést výhodné úvěry a novomanželské podpory pro získání nového bytu.

ODS

- Adresné rozdělování sociálních dávek.

- Rozšířit nehotovostní výplatu sociálních dávek (poukázky, elektronické karty).

- Výplatu sociálních dávek vázat na řádnou docházku dětí do školy.

- Daňově zvýhodnit členy rodiny, kteří doma pečují o seniory s vyšším stupněm závislosti na jejich péči.

- Dobrovolný převod 1 % z pojištění na zvýšení důchodu rodičům.

KDU-ČSL

- Zavést důchodovou reformu, která bude zohledňovat prostředky investované rodinami do výživy, výchovy a vzdělávání dětí.

- Vytvořit dva povinné pilíře důchodového systému – průběžný a kapitálový.

- Posílit motivaci pro individuální důchodové připojištění v období pracovní aktivity občanů.

- Prosadit podporu flexibilní formy zaměstnávání.

- Zachovat výšku sociálních dávek, jsou-li plněny zákonné podmínky pro jejich výplatu.

TOP 09

- Trestat zneužívání dávek a »práci načerno«.

- Stanovit výrazný rozdíl v dávkách mezi těmi, kteří odpracují 20 hodin veřejné služby týdně a těmi, kdo ji odmítnou.

- Zpružnit současnou pracovní legislativu.

- Změnit důchodový systém na tzv. vícesložkový.

- Zrušit příspěvek na péči v prvním stupni závislosti a výrazně zpřísnit podmínky pro poskytování příspěvků ve druhém stupni.

Věci veřejné

- Stanovit věk odchodu do důchodu na 65 let.

- Omezit odchod do předčasného důchodu.

- Zastavit výplatu důchodů těm, kteří kromě důchodu pracují a jejichž mzda je vyšší než dvojnásobek průměrné mzdy.

- Posílit povinnosti a pravomoci obcí při poskytování sociálních dávek.

- Vyplácet dávky hmotné nouze především formou poukazů na stravování, ošacení a bydlení.

20. 5. 2010(jad)

tisk