Jdi na obsah Jdi na menu
 


Komunistům se nelíbí zahraniční politika vlády

27. 3. 2018
Kývnou komunisté na vládu ANO? Filip by rád „odstřelil“ několik Babišových ministrů
 
 
Autor: ČTK,jmik - 
24. 3. 2018
 • 
16:15
 
 

Vyjednávání o vládě pokračují, teprve příští týden by měly začít diskuse všech tří stran - ANO, ČSSD a KSČM - společně. Podle místopředsedy KSČM Josefa Skály není třeba se stranickým rozhodnutím spěchat. Míní, že vedení komunistů by se mělo zeptat na názor ohledně tolerance vlády členské základny KSČM. „I my bychom se měli celé strany zeptat na to, jak hodnotí dosažený výsledek,“ řekl ČTK a iDnes.cz Skála před začátkem schůze ústředního výboru. Pokud se vyjednávací týmy ANO a ČSSD dohodnou na přímé koaliční spolupráci, v ČSSD to bude ještě schvalovat sjezd a následně nejspíš i vnitrostranické referendum.

„Všichni jsme si vědomi rizik, která tato vyjednávání mají z pohledu politiky KSČM, jejího myšlenkového základu. Také si všichni uvědomujeme rizika, kdyby Česká republika dlouhodobě neměla stabilní vládu. Tu odpovědnost zatím podle toho, jak ta diskuse probíhala, na sebe KSČM je ochotna vzít,“ uvedl Filip.

 

 

Filip: Hamáček i Zimola vždy odváděli poctivou práci

Odmítl odpovědět na otázku, kteří ministři současné vlády by se podle KSČM neměli objevit v nové vládě. „Tohle budu opravdu řešit jenom na jednáních s hnutím ANO a se sociální demokracií,“ zdůraznil Filip. O výhradách vůči třem až čtyřem ministrům, kteří podle Filipa neplní to, co vláda plnit má, už prý s Babišem hovořil. „On byl možná kritičtější než já k některým svým současným ministrům,“ tvrdí předseda KSČM.

Na otázku ohledně názoru na předsedu ČSSD Jana Hamáčka, prvního místopředsedu Jiřího Zimolu a poslankyni a bývalou ministryni školství Kateřinu Valachovou Filip řekl, že Hamáček a Zimola vždy odváděli poctivou práci.

V debatě o vyjednávání o vládě vystoupilo na schůzi ústředního výboru podle Filipa 17 diskutujících. Zazněl prý jen jeden názor, že komunisté by nově dojednávanou Babišovu vládu podporovat neměli. Ostatní se podle KSČM vyjádřili tak, že je třeba dál jednat. „Už jsme ve fázi jednání, kdy se rýsuje nějaká dohoda,“ dodal Filip.

 

 

Komunistům se nelíbí zahraniční politika vlády

V souvislosti s případnou podporou vlády mluvil posléze místropředseda Skála zejména o podmínkách v bezpečnostní a zahraniční politice. „Já si těžko dokážu představit, že bychom tolerovali vládu, která bude vysílat vojska do zahraničí, do nějakých válek bez souhlasu Rady bezpečnosti OSN,“ uvedl. Nelíbí se mu ani to, že Babiš připustil vyhoštění části ruských diplomatů kvůli atentátu nervovým plynem ve Velké Británii. „Pokud by trval na krocích takového typu, pro nás by to byla docela vážná otázka k zamyšlení, zda a nakolik jeho vládu můžeme tolerovat,“ řekl Skála, který bude na dubnovém sjezdu kandidovat na předsedu strany.

Další z místopředsedů KSČM Jiří Dolejš podotkl, že vyjednávání o možné toleranci vlády je v pokročilé fázi, není ale dokončeno. Na otázku, zda by komunisté přirozhodování o důvěře vládě hlasovali ve Sněmovně aktivně pro kabinet, nebo by odešli ze sálu, odpověděl, že výsledek by byl stejný. Odchod ze sálu je podle Dolejše variantou, o jejímž zvažování příliš silně neslyšel.

 

 

Poslanec Zdeněk Ondráček, jenž má před dubnovým stranickým sjezdem nominaci na předsedu KSČM, jen řekl, že svůj názor na toleranci vlády sdělí nejprve stranickým kolegům. Poslanec Stanislav Grospič bude respektovat názor ústředního výboru. Jeho další schůze je plánována na 7. dubna.

O šéfovi strany se rozhodne na dubnovém sjezdu

Až na dubnovém zasedání má ústřední výbor připravovat mimořádný volební sjezd, který se uskuteční v Nymburku 21. dubna. Podle nominací má největší šanci na znovuzvolení Filip následovaný dosavadním místopředsedou Josefem Skálou a europoslankyní Kateřinou Konečnou. O post se ucházejí také poslanci Leo Luzar a Zdeněk Ondráček.

Dnes ústřední výbor probere také přípravu podzimních komunálních voleb.