Jdi na obsah Jdi na menu
 


Školné je pro KSČM nepřijatelné!

4. 2. 2009

Tiskové prohlášení, Milana Bičíka, stínového ministra KSČM pro oblast školství, k "Bílé knize vzdělávání".

 



Pondělní (26. 1.) usnesení vlády ČR, kterým schválila tzv. "Bílou knihu terciárního vzdělávání" nepokládám vzhledem ke způsobu vedení diskuse v průběhu jejího vzniku a zejména v průběhu vypořádání připomínek k ní  za dokument, který by dostatečně reprezentativně odrážel a obsahoval  názory širší i odborné veřejnosti a akademické obce na potřeby reformy vyššího odborného a vysokého školství. Současná podoba "Bílé knihy " jako výsledek činnosti pravicově orientovaného autorského kolektivu je jako celek přijatelná pouze pro pravou, neoliberální část politického spektra, a nemůže být proto (jediným či základním) podkladem pro přípravu nové časově stabilní legislativy.

 

Vyzývám proto vládu a MŠMT, aby v přípravě věcného záměru zákona o terciárním vzdělávání a jeho legislativně technické podoby podstatně více než dosud přihlížely k názorům odborníků stojícím mimo úzký kolektiv tvůrců "Bílé knihy" a aby své záměry konfrontovaly i s názory momentální politické opozice. Opačný či výrazně jiný postup by vzhledem k postavení současné koalice a reálné síle vlády byl "cestou nikam".

 

Pro KSČM, připravenou jinak diskutovat o většině současných problémů terciárního vzdělávání a jednotlivých variantách navrhovaných řešení, je přitom nepřijatelné zejména zavádění školného v jakékoli (i nepřímé) podobě nebo kroky směřující ve své podstatě k omezení akademických svobod či pravomocí akademických orgánů vysokých škol.Takové návrhy nepodpoří ani je nebude tolerovat. 

 

Pro ty, kteří včera vládou schválenou „Bílou knihu“ a v ní obsažené nejradikálnější názory pokládají za obecně podporovanou a jedinou správnou cestu, mám jednu radu: Prohlédněte si aktuální, spontánní – a tedy nikým nemoderovanou a nikým neřízenou – diskusi k obsahu „Bílé knihy“ na některém informačním internetovém serveru!

 

autor: Milan Bičík, stínový ministr pro resort školství a telovýchovu