Jdi na obsah Jdi na menu
 


Europoslankyně Konečná z trosek umravňuje Kalouska: Ty jeho hraběcí rady...

 

 

„Je úžasné, že lidé posílají peníze na účty pro postižené. Zatím jsem zaznamenala, že vláda uvolní stovky milionů korun na pomoc, což je správné,“ říká k situaci na jižní Moravě, kam se sama také vypravila, europoslankyně Kateřina Konečná a chválí například také hasiče. V souvislosti s návrhem Miroslava Kalouska zmínila „chytré hraběcí rady“. Vrátila se i ke koronaviru. „30 000 mrtvých, jedno z nejvyšších čísel na počet obyvatel na světě, je samo o sobě strašnou vizitkou,“ podotýká na adresu vlády. V rozhovoru pak promluvila také o blížících se volbách i o stažení vojáků z Afghánistánu. „Konečně!! Děláme jen USA fíkový list pro jejich výbojné války ať už v Iráku či Afganistánu,“ říká rázně.

Celou republikou otřásly záběry zničených obcí na Hodonínsku, kde se přehnalo tornádo. Vy sama jste na Facebooku napsala, že by vláda okamžitě měla uvolnit prostředky na konkrétní pomoc lidem. Jak těmto lidem pomoci? Zareagovala vláda dobře?

Na hodnocení kroků vlády je ještě brzy, to uvidíme v následujících dnech. Lidé v místě myslím potřebují peníze, aby si mohli nakoupit nezbytné prostředky na zabezpečení svých domovů, úklid a podobně. Je úžasné, že lidé posílají peníze na účty pro postižené. Zatím jsem zaznamenala, že vláda uvolní stovky milionů korun na pomoc, což je správné.

A co záchranné složky jako hasiči nebo armáda? Na Facebooku se hned ráno po katastrofě objevila kritika, že armáda měla okamžitě, ještě ten večer, vyjet pomáhat…..

Ano, tu kritiku jsem rovněž zaznamenala. Armáda sice není záchranný sbor, ale jestliže mohou být nasazeny tři stovky vojáků v zahraničních misích, tak si myslím, že pomoc při takovém naštěstí by měla být automatická. Hasiči, policisté, záchranáři i dobrovolníci a určitě i vojáci, kteří odklízejí následky škod, jsou skvělí, o čemž jsem se v postižených obcích sama přesvědčila.

"Vláda by měla okamžitě připravit změnu státního rozpočtu na rok 2021. Mnohé výdaje, které v rozpočtu figurují, jsou tváří tvář této katastrofě méně potřebné. Zásadně se změnily priority, vládo, konej!" uvedl na svém twitterovém účtu exposlanec za TOP 09 Miroslav Kalousek. Souhlasíte?

To jsou ty chytré hraběcí rady pana Kalouska, který se potřeboval opět zviditelnit. Nejdříve je třeba v postižených místech uklidit. Poté zjistit škody, zjistit, jaké škody zaplatí pojišťovny a jaké škody bude platit stát, případně kraj. To bude trvat několik dní i možná více než týden a poté se můžeme bavit o tom, co je třeba měnit z hlediska státního rozpočtu.

Když se podíváme na aktuální vývoj kolem pandemie, v některých zemích počty nakažených opět rostou, Evropa se obává takzvané indické mutace. I německá kancléřka Merkelová na summitu EU prohlásila, že bude usilovat o větší unijní koordinaci letních turistických pravidel, a to právě především s ohledem na zmíněnou mutaci. Jdeme, co se týče rozvolňování protiepidemických opatření, dobrou cestou?

Rozvolňování musí jít ruku v ruce s proočkovaním obyvatelstva. Je to jediná cesta, kterou máme. Samozřejmě mohou přijít mutace odolné vůči současným vakcínám, ale minimálně v případně Pfizeru a Moderny se ukazuje, že jsou účinné i proti současným mutacím. Přijde mi, že paní Merkelová v tom dělá ještě větší chaos než už v tom je. Přijali jsme evropský covid pas, který měl sjednotit a zjednodušit pravidla v rámci cestování v EU. Bohužel ne zcela se to podařilo, je to příliš složité a mám obavu, že to nebude fungovat. I to byl jeden z důvodu proč jsem pro něj nehlasovala a jeho přijetí nepodpořila.

Soud už zrušil celou řadu vládních nařízení, která se týkala protikoronových opatření. Co na to říkáte? Má se podle Vás náš stát v tomto směru připravit na vlnu žalob?

Nepochybně se stát bude muset připravit na vlnu žalob. Neschopnost Ministerstva zdravotnictví, potažmo vlády udělat opatření v souladu se zákonem, je skandální. Všude na ministerstvech jsou mraky právníků a oni neumějí napsat nařízení v souladu se zákonem? Strašný! Je to na vyšetřování odpovědnosti vládních představitelů a úředníků na ministerstvu, aby se tohle již nikdy neopakovalo a byli potrestáni odpovědní úředníci či ministři. Státu tady skutečně může vzniknout nemalá škoda z úspěšných žalob.

Co měla dle Vašeho mínění vláda udělat jinak? Když to shrneme, jak zvládla či nezvládla boj s pandemií? A jak moc to podle Vás ovlivní blížící se volby?

Sice ještě není vše zhodnoceno a porovnáno, ale troufám si tvrdit, že boj s pandemií vláda nezvládla. Premiér měnil ministry zdravotnictví jak ponožky. Vláda měnila strategii podle momentální nálady veřejnosti, chaoticky zavírala a zase otevírala, takže se v tom už nikdo nevyznal. A potom 30 000 mrtvých, jedno z nejvyšších čísel na počet obyvatel na světě, je samo o sobě strašnou vizitkou.

Bude třeba vyhodnotit, co vše se nepodařilo. Jediní, kdo podle mě zafungoval skvěle, byli zdravotníci, kterým patří velký dík za tu nekonečnou práci, kterou odvedli. Velký otazník mám nad fungováním hygieny, epidemiologů. Proč nikdo neřešil, že se nákaza šíří výrazně přes zaměstnání? Proč se nikdo nesoustředil na opatření ve firmách? Povinné testování ve firmách přišlo pozdě, až na konci epidemie. Tohle bychom měli žádat, aby se vysvětlilo.

V posledním předvolebním průzkumu agentury CVVM se ANO dostalo na první místo. Čím si to vysvětlit? Předtím byli několikrát na první příčce právě Piráti se STAN. Udělali Piráti nějakou chybu? Nebo voliči kvůli něčemu začali opět Babišovi více věřit?

Myslím, že jak se Piráti dostali na první místo v preferencích, soustředily se na ně reflektory a zjistilo se, jaký je jejich skutečný program, kdo je vlastně podporuje a jaké často šílené nápady mají.

Jaké Vy sama dáváte šance hnutí ANO? S kým by podle Vás Babiš případně mohl sestavit novou vládu?

Nechci hodnotit šance ANO. Ráda bych, aby příští vláda byla levicová, a k tomu napínáme v KSČM všechny síly.

Podle zmíněného průzkumu by KSČM získala 7,5 procenta. V případě, že by se Babiš stal premiérem, byla byste pro podporu vlády ze strany KSČM, tak jako v tomto volebním období?

Nebudu hodnotit situaci po volbách. Vše záleží na dohodách a jejich následném plnění. Nebudu říkat s Babišem nikdy, ale spolehlivost pana premiéra při plnění slibů je dost malá, takže je třeba, aby si KSČM jasně určila mantinely a plnění podmínek spolupráce, a to následně také velmi tvrdě vyžadovala.

Na závěr ještě odbočím. Po 19 letech odejdou z Afghánistánu i čeští vojáci. Co na to říkáte? Pokud vím, tak Vy jste tuto naši zahraniční „misi“ nikdy příliš nepodporovala…

Konečně!! Děláme jen USA fíkový list pro jejich výbojné války ať už v Iráku, či Afganistánu.

Podle prezidenta Zemana je ovšem stažení spojeneckých vojsk z Afghánistánu chybou. Souhlasí s ním i premiér Babiš. Podle prezidenta je třeba tuto chybu napravit, než se vymstí. „I když se ze země nyní stahujeme, chtěli bychom dál pokračovat ve výcviku tamních ozbrojených sil,“ uvedl Babiš. Zeman zase varuje před tím, aby se z Afghánistánu opět nestalo útočiště teroristických skupin. Jaký je v tomto směru Váš názor?

Myslím, že bychom měli nechat Afghánce vládnout sami, nevměšovat se stále do vnitřních záležitostí jiných. USA si hrají na světového četníka a akorát situaci zhorší, vzpomeňme Libyi, Sýrii, Irák atd.

Prezident také podpořil růst armádního rozpočtu. Co Vy na to?

Zkušenost posledních dní - skuteční hrdinové toho, co se stalo na jižní Moravě, jsou složky integrovaného záchranného systému a především hasiči. Slyšeli jste v posledních letech, že by si hasiči stěžovali, chtěli víc a víc peněz z rozpočtu, měli za sebou šílené kauzy z výběrových řízení ? Já ne, naopak dobrovolní hasiči, kteří jsou důležitou součástí celého systému, mnohdy vyjíždí zcela zdarma a ve svém volnu. Přála bych si, abychom na ně mysleli nejen v době katastrof, ale především třeba i při tvorbě rozpočtu, daleko intenzivněji..

Já nakupování drahých amerických hraček pro armádu nepodporuju! Potřebujeme techniku a peníze pro ty, kteří opravdu pomáhají...

Autor: 
Mediální úsek ÚV KSČM
Zdroj: 
Parlamentní listy