Jdi na obsah Jdi na menu
 


Filip: Byl to V. Havel, kdo svou omluvou sudetským Němcům oživil neonacismus

21. 4. 2009

Stanovisko Vojtěcha Filipa, místopředsedy PS PČR a předsedy ÚV KSČM, k výrokům Václava Havla v Lidových novinách.

 



Odpovědi Václava Havla v rozhovoru pro sobotní  Lidové noviny 18. dubna 2009 byly jako téměř vždy manipulativní. V jedné z odpovědí  řekl: „Nikdo přesně neví, co tak hrozného vláda provedla, aby musela padnout tak náhle a v nejnevhodnějším okamžiku.“

 

Je evidentní, že Václav Havel nerozumí české společnosti a potřebám občanů, protože netuší, že tato vláda po celou dobu svého fungování pracovala proti zájmům České republiky. Nechť se zeptá nezaměstnaných, protestujících proti radaru, těch, co se potýkají s rasovou a náboženskou nesnášenlivostí. Nejde o nejnevhodnější okamžik, jde o to, že tato vláda padla pozdě.

 

Výkřik „Lepší než se bát komunistů by bylo je nevolit …“ považuji pouze za zbožné a nereálné přání. Pan Havel zapomněl, že 20 let po listopadu 1989 prázdné strašení komunisty již nefunguje. Komunistická strana Čech a Moravy prostřednictvím svých zastupitelů, poslanců a senátorů již 20 let pracuje pro občany a získává jejich důvěru. Programy naší strany jsou racionální a reálné. Mají ještě jednu přednost. Myslí na občany této země, a to nejen na horních 10 tisíc. Stejný charakter mají i naše zákonodárné iniciativy.

 

Pravicové vládnutí v České republice za posledních 20 let již lidem předvedlo, co dokáže a jaké uctívá hodnoty. Lidé mají právo se v demokratických volbách svobodně vyjádřit a věřím, že na základě svých životních zkušeností tak učiní.

 

Pan Havel vždy podporoval politické strany, které nebyly schopny se postavit za skutečné zájmy naší země. Pokud se dnes chce postavit do čela nové pravice, je to jen výzva, aby i skutečná levice byla schopna se zorganizovat proti dalšímu ponižování, na obranu všech základních životních potřeb, včetně bezpečnosti.

 

Nemůžeme nechat bez odezvy vzrůstající nesnášenlivost a agresivitu ve společnosti a sílící neonacistické hnutí. Není přece možné, aby kterýkoliv občan bez rozdílu barvy pleti, náboženství, politického smýšlení se bál vyjít na ulici a nebyl si jist svou bezpečností ani ve svém bydlišti. Události posledních dní ukazují, že koaliční vláda, nyní v demisi, není schopna toto základní právo lidem zaručit. Omezení života krajského města kvůli chystané demonstraci neofašistů a následný teroristický žhářský útok ve Vítkově toto plně dokazují. Není možné nepřipomenout Václavu Havlovi, že to byl právě on, kdo svou omluvou sudetským Němcům oživil vlnu neonacismu.

 

autor: Vojtěch Filip, místopředseda PS PČR a předseda ÚV KSČM