Jdi na obsah Jdi na menu
 


Grospič: Životní úroveň starobních důchodců se dlouhodobě reálně snižuje

12. 1. 2010

Stanovisko Stanislava Grospiče, místopředsedy ÚV KSČM, k záměru ministra financí Eduarda Janoty zabývat se důchodovou reformou.

 



Ministr financí Vlády České republiky Eduard Janota chce ještě před květnovými volbami do Poslanecké sněmovny PČR znovu otevřít otázku důchodové reformy. Opět má vzniknout tzv. expertní komise, ve které by měl být i Vladimír Bezděk. Někteří poslanci a tzv. ekonomičtí experti naivně soudí, že kdyby takováto komise připravila tzv. aktuální odborné podklady, pak by se výrazně ušetřil čas pro politické debaty o penzijní reformě po volbách.

 

Komunistická strana Čecha a Moravy v této souvislosti jednoznačně upozorňuje, že právě jméno Vladimíra Bezděka je spjato s tzv. odbornou komisí pro důchodovou reformu z roku 2005. Tehdy tento člověk stál za propočtem variant důchodové reformy, jež chtěla tehdejší vláda sociální demokracie předložit Poslanecké sněmovně PČR. Reforma důchodového systému byla tehdy postavena na postupném opuštění mezigenerační solidarity, usnadňovala vyvedení rozhodující části důchodového pojistného systému do soukromokapitalistických penzijních fondů. Dále Bezděkova komise navrhla výrazné prodlužování věku pro odchod do starobního důchodu. Z těchto důvodů KSČM odmítla připojit svůj souhlas s touto důchodovou reformou.

 

Ani dnes KSČM nevidí důvod pro zásadní změnu solidárního důchodového systému. Pravice, především ODS, která zavedla stropy na důchodovém pojištění po vysokopříjmové skupiny, dlouhodobě trvá na kapitalizaci důchodového pojištění. Toto je v příkrém rozporu se zájmy pracujících, u nichž takováto skutečnost dopadne tvrdě zejména na ty, kteří ve svých příjmech nedosahují ani průměrné mzdy nebo platu. KSČM nesouhlasí s neustále se snižujícím poměrem průměrného důchodu k průměrné hrubé mzdě, který je dnes těsně pod 40 %. Životní úroveň osob pobírajících starobní důchody se dlouhodobě reálně snižuje. Vyvedení důchodového pojištění do soukromokapitalistických fondů tento rozdíl ještě více prohloubí.

 

KSČM jednoznačně říká, že schodek v závěru roku 2009 ve výši 33 miliard na důchodovém pojištění nezavinili ti, kdo pracují a přispívají do tohoto systému, ale Topolánkova pravicová koaliční vláda ODS, KDU-ČSL a Strany zelených. Jestliže ministr financí Eduard Janota, který byl v předchozí Topolánkově vládě náměstkem ministra financí Miroslava Kalouska, chce zahájit práci odborné komise pro důchodovou reformu, pak je to jednoznačným signálem, že důchodová reforma má být připravována v představách ODS, bývalého ministra financí Kalouska, tím i TOP 09. Potvrzuje se, že současná vláda je vládou politickou a výrazně pravicovou. Ten, kdo obhajuje záměr současného ministra financí a úsporu času pro politické debaty o penzijní reformě po volbách, neobhajuje zájmy pracujících ani současných starobních důchodců, ale otrocky slouží ODS, Kalouskovi, ostatní pravici a finančnímu kapitálu.

 

KSČM nevidí ekonomický ani politický důvod zahájit v současné době diskusi o zásadních změně současného důchodového systému. Právě v době hospodářské krize vidí KSČM nezbytnost udržení základů současného solidárního důchodového systému. KSČM prosazuje, aby důchodové pojištění nebylo příjmem státního rozpočtu, ale bylo deponováno pro účely důchodového pojištění na zvláštním státním účtu.

 

autor: Stanislav Grospič, místopředseda ÚV KSČM