Jdi na obsah Jdi na menu
 


Historie nás výrazně poučila.

26. 4. 2008

KSČM: Historie nás výrazně poučila

1.4.2008)

Výkonný výbor ÚV KSČM přijal na své 53. schůzi dne 11. dubna 2008 stanovisko ke 40. výročí přijetí Akčního programu KSČ.

V těchto dnech uplynulo 40 let od přijetí Akčního programu KSČ. Vývoj v roce 1968 byl velmi složitým společenským procesem, který byl negativně ovlivňován zejména faktory plynoucími z blokového rozdělení světa i snahami kapitalistického bloku využít problémů budování první formy socialismu k její destrukci. Podstatou tohoto vývoje ale byla snaha všech poctivých lidí v KSČ i ve společnosti řešit nahromaděné problémy způsobem, který by přispěl k dalšímu rozvoji socialismu směrem k demokratizaci a humanizaci společnosti. 

Akční program přijatý plénem ÚV KSČ v dubnu 1968 byl významným pokusem o komplexní projekt obrody socialistické společnosti. V tom mělo tehdejší vedení KSČ výraznou a většinovou podporu ve společnosti. K zajímavým prvkům tohoto programu patřila myšlenka opření demokracie ve společnosti o demokracii ekonomickou, a to bez podcenění plánování a regulace ekonomických a společenských procesů.

Akční program z roku 1968 se snažil respektovat pluralitu zájmů a přeměnit Národní frontu na principu skutečného partnerství. Šlo o organický krok v dlouhodobém úsilí českých i slovenských komunistů o vytvoření široké demokratické fronty sil pokroku. Navazoval na tradici jednotné a lidové fronty a fronty na obranu republiky ve druhé polovině třicátých letech a na původní projekt Národní fronty v období národní a demokratické revoluce. 

Historie nás výrazně poučila, že jakékoliv opuštění široké a rovnoprávné spolupráce všech sociálně, demokraticky a vlastenecky cítících občanů přineslo komunistickému hnutí trpké porážky. Z tohoto poučení hodlá KSČM vycházet ve své další aktivitě.

Tento dokument z roku 1968 je i dnes významnou dějinnou inspirací pro novou akční jednotu demokratických a pokrokových sil v ČR i v mezinárodním měřítku při obraně sociálních jistot, míru a lidské důstojnosti a při společném formování systémové alternativy vůči kapitalismu. 

autor: Tisková mluvčí ÚV KSČM zdroj: 11. 4. 2008