Jdi na obsah Jdi na menu
 


III. etapa důchodové reformy zn. snížení solidárního přerozdělování

20. 2. 2009

Stanovisko Miroslava Opálky, stínového ministra práce a sociálních věcí KSČM a místopředsedy Výboru pro sociální politiku PS PČR, k rozhodnutí Vlády ČR o podobě třetí etapy důchodové reformy.

 



Svět se zmítá ve finanční a hospodářské krizi a Vláda ČR dnes rozhodla o obsahu třetí etapy důchodové reformy, jejíž věcný záměr chce projednat do července 2009. Pro své rozhodnutí tentokrát ani nežádala „konzultaci“ s opozicí v tzv. politické komisi k důchodové reformě.

 

KSČM opakovaně konstatuje, že hlavním cílem této chystané změny není opatření k udržení postavení státního solidárního pilíře. Jde v něm o další omezování příjmů a snížení solidárního přerozdělování. Jde o podporu státu těm, kteří si mohou dovolit dlouhodobě spořit a chtějí omezit svůj díl solidarity.

 

Vyvedení čtyř procent z důchodového pojištění, zejména u vysokopříjmových skupin zaměstnanců, bude mít rychlý katastrofální dopad na bilanci důchodového účtu. Vznikne tak tlak na dofinancování vyplácených důchodů z další zdrojů ze státního rozpočtu a tím souběžně tlak na nominální i reálné snižování důchodů.

 

Jde o nepřijatelnou systémovou změnu, která má nevratný charakter a zasáhne v budoucnu především příjmově nejslabší občany, kteří pracují za nízké mzdy a nebo jsou dokonce dlouhodobě nezaměstnaní! Kolektivně sdílené riziko se přesune více na individuální riziko spojené s nerovnoměrným vývojem na světových kapitálových trzích.

 

Vládu od tohoto kroku neodradily ani postoje opozice, odborů, seniorských organizací a nedobré zahraniční zkušenosti. Jde tak vstříc svým slibům, které dala bohatým a finančnímu kapitálu. Falešně se však zaštiťuje ochranou všech občanů.

 

autor: Miroslav Opálka, stínový ministr práce a sociálních věcí KSČM