Jdi na obsah Jdi na menu
 


Informace z jednání 6. schůze Výkonného výboru ÚV KSČM

9. 11. 2012

(9.11.2012)
 

Výkonný výbor ÚV KSČM na své šesté schůzi projednal situaci, která vznikla v Poslanecké sněmovně Parlamentu ČR poté, co vláda neváhala protlačit většinou občanů odmítané zákony s pomocí přeběhlíků a stíhaných či odsouzených poslanců. K tomuto bezprecedentnímu jednání vládní koalice přijal VV stanovisko a zabýval se dalším postupem KSČM v těchto podmínkách.

 
VV se dále zabýval otázkou energetické bezpečnosti ČR. KSČM podporuje snížení energetické náročnosti výroby a spotřeby energie ve všech oblastech života společnosti jako základní předpoklad udržitelného rozvoje a ochrany životního prostředí. Podporuje zvyšování energetické nezávislosti obyvatel ČR s využitím (a rozvojem) především jaderné energetiky, s uhlím jako strategickou surovinou, ale i lokálních a regionálních energetických zdrojů. Je pro rozšíření JE Temelín a Dukovany o další reaktory. Považuje za potřebné posílení strategické úlohy státu v odvětví energetiky se zaměřením na udržitelný rozvoj, efektivnost a řešení kvality života včetně zaměstnanosti. Nesouhlasí s privatizací ČEZ a podporuje posílení úlohy státu v distribučních společnostech. V programu KSČM je i širší využívání kogenerace tepla a elektřiny, obnovitelných zdrojů energie a obnovitelných surovin. Zvýšení využívání plynu z dnešních 18 % na 25 % tak, jak s tím počítá připravovaná novela SEK do roku 2040, považuje KSČM za rizikové (závislost na nákupu ze zahraničí). Velice citlivě vnímá KSČM i otázku těžby hnědého a černého uhlí v ČR jako strategické suroviny mající v současné době význam nejen pro zabezpečení soběstačnosti země při výrobě elektrické energie, tepla a v průmyslové výrobě, ale také z důvodu zachování pracovních míst. Postupný přechod na bezuhlíkové technologie by i zde mohl přinést pracovní příležitosti v nových konkurenceschopných odvětvích, ale je to otázka budoucnosti. Na základě doporučení členů VV bude materiál doplněn o otázku využití vodních zdrojů v energetice.
 
Členové výkonného výboru dále podrobně projednali stav povolebního vyjednávání v jednotlivých krajích a dali vyjednavačům KSČM doporučení k dalšímu postupu.
 
Výkonný výbor projednal rovněž některé organizační záležitosti, včetně účasti KSČM na protestních akcích pořádaných 17. listopadu. KSČM se zaměří na akci spojenou s uctěním památky Jana Opletala, na jejíž organizaci se spolupodílí v rámci sdružení SPaS, a poté podpoří účastí svých členů akci iniciativy STOP vládě.
 
VV se rovněž seznámil s prací poslanců i senátorů za období od minulého jednání.
 
 
Autor: Věra ŽEŽULKOVÁ, vedoucí Mediálního úseku ÚV KSČMZdroj: Mediální úsek ÚV KSČM