Jdi na obsah Jdi na menu
 


K situaci v ČR před volbami do Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky

22. 5. 2010

Stanovisko Výkonného výboru ÚV KSČM

Vážení spoluobčané, nenechte se odradit ani oklamat záměrným působením těch politiků, kteří svou kampaň postavili na manipulaci, lži a hysterických útocích proti svým soupeřům.

Zamyslete se nad uplynulými dvaceti lety - co přinesla či vzala tato léta vám a vaší rodině? Nabízíme vám obhajobu vašich zájmů a plnější uskutečnění životních potřeb.

Reforma, uskutečněná za výrazné spoluúčasti i tehdejšího ministra financí Kalouska Topolánkovou koaliční vládou v roce 2007, se stala pohromou pro většinu ekonomicky činných občanů, pro mnohé důchodce, rodiny s malými dětmi a řadu dalších sociálních skupin. Rovná daň, superhrubá mzda, regulační poplatky ve zdravotnictví a stropy na důchodové či zdravotní pojištění byly výhrou jen pro malou skupinu nejbohatších a zvýraznily sociální rozdíly. Topolánkova vláda svými kroky prohloubila deficit státního rozpočtu a míru zadlužení. Tento vývoj vyústil v pád Topolánkovy koaliční vlády v březnu 2009. Ani poté jsme se však nesetkali se změnou k lepšímu. Dočasná úřednická vláda za podpory všech politických stran kromě KSČM prosadila protilidový Janotův úsporný balíček a nereálný státní rozpočet na rok 2010.

Pro KSČM je nepřijatelné, aby dluhy pravicových vlád a bank platili všichni občané. Jen díky soustavnému politickému tlaku KSČM byl po složitém období obstrukcí pravice vrácen na původní výši mateřský příspěvek, navráceno proplácení prvních tří dnů ošetřovného a bylo zabráněno zdanění zaměstnaneckých režijních benefitů. Jsou to komunisté, kteří s dalšími levicovými poslanci odrazili opakované pravicové útoky na Zákoník práce. Byla to KSČM, která opakovaně předkládala návrh na zrušení zdravotnických regulačních poplatků, stropů na zdravotní a sociální pojištění, zajištění občanů předdůchodového věku, kteří ne vlastní vinou ztratili práci bez naděje na získání jiné.

Komunistická strana Čech a Moravy také delší dobu upozorňuje na zvyšující se agresivitu ve společnosti, umocněnou krizí a narůstajícími sociálními rozdíly. Vytváří se tím živná půda pro neonacismus, pro rasovou, národnostní, generační či jinou nesnášenlivost rozeštvávající českou společnost. Historické zkušenosti vedou KSČM k varování občanů před strůjci těchto demagogických projevů krajní pravice.

Nadcházející volby do Poslanecké sněmovny KSČM chápe i jako možnost k vyvedení naší společnosti z hospodářské, politické a morální krize. Proti pravicovému strašení veřejnosti o dalším zadlužování společnosti a volání po falešné solidaritě stavíme program obnovy pracovních příležitostí, udržení sociálních jistot a život v míru.

Komunistická strana Čech a Moravy vidí jako bezpodmínečně nutné vyvedení České republiky z krize a současného zadlužení. Je nutné zastavit privatizaci zbývajícího státního majetku; podporovat obnovu ekonomického růstu, rozvoj vědy a vzdělání, a tím i obnovu pracovních míst s jistým výdělkem. Je třeba zrušit superhrubou mzdu a zavést daňovou progresi podle výše příjmů. Je nezbytné zachovat solidární důchodový systém, odstranit regulační poplatky ve zdravotnictví a odmítnout snahy o zavedení školného. Lidé v České republice mají právo na život v míru. Proto požadujeme ukončení účasti České republiky v zahraničních vojenských misích, odmítáme nesmyslné výdaje na zbrojení a snahy umístit na našem území cizí vojenskou základnu.

Vážení spoluobčané,

proti lživým slibům pravice staví KSČM věcný a uskutečnitelný program vycházející ze zájmů většiny lidí.

Budoucnost České republiky je nyní ve vašich rukou. Chcete-li ji zlepšit, volte Komunistickou stranu Čech a Moravy!

Praha, 21. května 2010

22. 5. 2010, redakční zpráva