Jdi na obsah Jdi na menu
 


KSČM: Budeme na vládu vyvíjet tlak, aby byly minimalizovány dopady krize

15. 5. 2009

Stanovisko 12. schůze Výkonného výboru ÚV KSČM ze dne 15. května 2009 ke vnitropolitické situaci po jmenování nové vlády.

 



Vláda Mirka Topolánka definitivně skončila. Byla jmenována vláda nová, vedená Janem Fischerem. Jejím úkolem má být zabránit chaosu v zemi a dalším jednostranným opatřením, které Topolánkova vláda připravovala. KSČM dávala přednost jmenování vlády národní shody, která by dokázala zabezpečovat své úkoly v úzké součinnosti se všemi politickými silami v Poslanecké sněmovně PČR a případně přivedla zemi k předčasným volbám. K tomu nedošlo, ODS a ČSSD pod mlhou Strany zelených si svými návrhy zabezpečily vliv na činnost této vlády. Tak vlastně vznikla první varianta velké koalice. Vláda, která by měla dovést zemi k předčasným volbám a začít řešit aktuální problémy země, začala pracovat pod vedením zmíněných stran, a vlastně tak plnit jejich stranické záměry. Zřejmě tak předznamenává budoucí spolupráci ODS a ČSSD, tedy velkou koalici, kterou si obě strany již vyzkoušely po loňských krajských volbách.

 

Následně vyjádřené podmínky ČSSD jsou už jen divadlem před výběrem odpovědných ministrů. Neodmítáme je však. Jen neumíme pochopit, proč napřed jednání o funkcích a teprve poté programové či bariérové cíle. Pro nás komunisty je prioritou řešit problémy země a nepokračovat v záměrech Topolánkovy vlády. Vyvíjet tlak na vládu, aby činila takové kroky, které by dopady krize na naši vlast minimalizovaly. Řešit tedy problémy nezaměstnanosti, zastavit prodej zbylého státního majetku, stabilizovat hospodářskou situaci, zajistit dostupnost veřejných služeb a bydlení, standardy ochrany práce. Tomu by měly odpovídat i priority revize státního rozpočtu na rok 2009 a práce na návrhu státního rozpočtu na rok 2010.

 

Nehledě na politické hrátky, krize pokračuje, nezaměstnanost roste a další skupiny občanů se dostávají do tíživé existenční situace. Již dnes patří ČR spolu s Maďarskem, Polskem, Slovenskem a Itálií k zemím, kde je postavení zaměstnanců nejhorší. Proto nelze připustit, aby se další asociální kroky schovávaly za strašení dluhovou povodní a varování před rozpočtovou prostopášností. Přenášet důsledky krize na ty, co se nemohou bránit, je nepřípustné. Nelze podceňovat ani nebezpečí nárůstu pravicového extremismu, který bude zneužívat sociální frustrace lidí.

 

KSČM plně podporuje odboráře v jejich zápase o důstojné postavení zaměstnanců a přijetí konkrétních a účinných kroků k překonání krize. VV ÚV KSČM vyzývá všechny členy a sympatizanty KSČM, aby se v co největším počtu zúčastnili demonstrace, kterou v rámci tzv. evropských akčních dnů svolává ČMKOS spolu s Evropskou odborovou konfederací 16. května na Hradčanském náměstí v Praze.

 

Současnou krizi je nutno řešit ve prospěch lidí, kteří krizi nezavinili, především však zaměstnanců a sociálně slabších vrstev. Pomozme svou účasti na demonstraci ukázat vládcům, že nemohou s občany zacházet jako se stádem ovcí. V demokratickém státě musí moc vycházet z vůle  občanů, proto je nezbytné, aby svoji vůli vyjádřili aktivní účastí ve volbách.

 


zdroj: Tisková mluvčí ÚV KSČM