Jdi na obsah Jdi na menu
 


KSČM: Odmítáme léčbu jedem privatizačního neoliberalismu!

21. 1. 2010

Stanovisko 21. schůze VV ÚV KSČM, která se uskutečnila dne 15. ledna, k hospodářské a politické situaci v ČR na počátku roku 2010.

 



Ve svém novoročním projevu prezident republiky představil nový výklad své zprofanované zásady utahování opasků. Podle Václava Klause se krize týká nás všech a je třeba, abychom se o pokles hospodářství podělili všichni a neřešili jej na úkor našich dětí. S tím lze souhlasit jen za předpokladu, že hlavní odpovědnost ponesou ti, kteří krizi zavinili. KSČM, stejně jako nejméně 55 % občanů dotázaných ve výzkumech, si na rozdíl od prezidenta republiky uvědomuje, že hospodářskou krizi zavinily především banky a bývalá Bushova administrativa USA, která lež a silová řešení povýšila nad zájem práva občanů na rozvoj. V naší zemi potom lokajský postoj vlády Mirka Topolánka a v ní zastoupené politické strany. Už v samotných Spojených státech prezident Obama navrhuje zvýšené daně bankám a u nás stále vláda bere jen těm nejpotřebnějším a brání i zachování příjmů matkám po porodu. KSČM, spolu s mnohými, si uvědomuje hlubší příčiny současné hospodářské krize a navrhuje skutečná východiska.

 

Do nového roku 2010 Česká republika vstupuje s dalším výrazným nárůstem nezaměstnanosti na 9,2 %. To představuje 539 tisíc registrovaných nezaměstnaných a dalších 180 tisíc lidí bez práce, skrytých v jiných statistických kolonkách. Nezaměstnanost je pro KSČM zcela nepřijatelný společenský jev.

 

Pravicové vládní kroky přivedly hospodaření státu ke schodku státního rozpočtu ve výši 195 miliard Kč a veřejný dluh činí již 1,36 bilionu Kč, což představuje 37,4 % HDP. Tato čísla usvědčují ze lži a nezodpovědnosti nejen bývalého ministra financí M. Kalouska a celou vládu, která předpokládala pro rok 2009 deficit státního rozpočtu pouhých 38 miliard. KSČM odmítá léčbu "jedem privatizačního neoliberalismu", tedy pravicového asociálního řešení státní zadluženosti. Toto řešení, předkládané vládou skryté velké koalice podporované všemi dalšími s výjimkou KSČM, spočívá v plošném zvýšení DPH, zmrazení mezd a platů, privatizaci důchodového pojištění, zvýšení věku odchodu do důchodu na 67 let, dalším zpoplatnění zdravotnictví a snížení sociálních dávek.

 

KSČM má skutečné řešení. Prosazuje a hájí práci pro všechny za spravedlivou mzdu, zachování solidárního důchodového systému, pravidelnou valorizaci důchodů podle životních nákladů a nezvyšování hranice odchodu do starobního důchodu. Odmítáme jako nepřijatelné přímé platby a regulační poplatky ve zdravotnictví, požadujeme školství bez školného.

 

Šetřeme na skončení zbytečného financování zahraničních vojenských misí, a dalších vysokých nákladů na zbrojení. Včetně neustálých pokusů o výstavbu cizí vojenské základny na našem suverénním území. Chceme a víme, jak omezit náklady na výkon státní správy, nejen radikálním snížením platů vysoko postaveným manažerům v podnicích s majetkovou účastí státu a nekompetentním vysokým úředníkům ve státní správě, kteří své povinnosti přeměňují na lukrativní výběrová řízení provázená korupcí.

 

Prosazujeme zvýšení příjmů veřejných financí, zrušení stropu na sociální, zdravotní a důchodové pojištění a zavedení spravedlivých vícepásmových daní jak fyzických, tak právnických osob.

 

Vedle nepříznivé hospodářské situace ohrožuje českou společnost narůstající lichva, kriminalita, korupce a sílící tendence k neonacismu. Ministrem vnitra Pecinou předkládaný tzv. protikorupční balíček bude podle názoru KSČM málo účinný bez přijetí zákona o majetkovém přiznání. KSČM podporuje základní řešení především v posílení všech kontrolních mechanismů a obnovení všeobecného dozoru nad zákonností.

 

KSČM klade dlouhodobě důraz na nutnost maximálního sjednocení postupu občanů a všech odpovědných orgánů včetně MV ČR k neodkladnému zápasu proti politické, rasové a etnické nesnášenlivosti, která využívá špatné sociální situace k rozpoutávání nenávisti mezi občany.

 

Před českou společností je náročný volební rok. KSČM do něj vstupuje s jasnou programovou obhajobou zájmů pracujících a většiny občanů proti zájmům úzkých vládnoucích vrstev.

 


zdroj: Tisková mluvčí ÚV KSČM