Jdi na obsah Jdi na menu
 


KSČM: Sociální situace občanů se neustále zhoršuje

1. 12. 2009

Stanovisko 19. schůze VV ÚV KSČM ze dne 27. listopadu 2009 k aktuální politické situaci.

 



Sociální situace se vlivem narůstající hospodářské krize v České republice neustále zhoršuje. Podíl na tom má i nezájem a neschopnost ODS, ČSSD a Strany Zelených, které stály za vytvořením tzv. úřednické pravicové vlády Jana Fischera, podporované i novou stranou přeběhlíků TOP 09. Ti všichni chtějí přenést zaplacení dopadů hospodářské krize na pracující, sociálně slabé občany, mladé rodiny, tedy na ty, kteří tuto krizi nezavinili.

 

KSČM jako jediná opoziční síla toto zásadně odmítá. Budeme podporovat jen takové návrhy, které ve státním rozpočtu zabezpečí zvýšení prostředků na platy učitelů, hasičů a policistů. Prosazujeme vyčlenění dalších 3 miliard korun na provoz sociálních služeb a 1,5 miliardy Kč pro české zemědělce.

 

KSČM se v této souvislosti ptá poslanců ČSSD: V zájmu koho hlasovali v pátek 25. září letošního roku, když byl projednáván návrh vládního „Janotova úsporného balíčku“? Určitě ne v zájmu většiny občanů. ČSSD opakovaně a lacino prodala své předvolební sliby za udržení „koalice“ s ODS a politickou dohodu o státním rozpočtu na rok 2010. Přispěla tak ke zvýšení sazby DPH o 1 %, k ponechání stropů u odvodů pojistného a snížení nemocenského pojištění. Toto se negativně promítne do výše rodičovského příspěvku, ošetřovného, příjmů dlouhodobě nemocných, do opětovného zkrácení doby a výše podpory v nezaměstnanosti. Důsledkem bude i snížení platů státních zaměstnanců o 4 %, a to v celém veřejném sektoru včetně školství, kultury, sociální sféry, zdravotnictví, policie i hasičských sborů. Obdobný postup ČSSD, která se ráda obaluje levicovou rétorikou, zvolila i ve vztahu k neplacení nemocenské v prvních třech dnech pracovní neschopnosti a prodala ji přes odlišné stanovisko Ústavního soudu. Podobně se ČSSD staví k zahraničním vojenským dobrodružstvím „žoldnéřské“ Armády České republiky, která neúměrně zatěžují státní rozpočet.

 

Ve skutečnosti ČSSD umožňuje svým lavírováním prosazovat neoliberální politiku současné úřednické Fischerově vládě a tím pokračovaní v realizaci pravicových reformních představ ODS.

 

KSČM opakovaně navrhovala, odkud lze čerpat další rozpočtové zdroje: Jde především o využití zisku ČEZ a ČNB. Dále o znovuzavedení odstupňované progresivní daně z příjmu s výrazným podílem fyzických osob s příjmem nad 1 mil. Kč ročně a omezení účasti ČR v zahraničních vojenských misích. Naše návrhy ve prospěch většiny občanů směřují např. ke zvýšení podpory v nezaměstnanosti, opětovnému zavedení placení nemocenské ve výši 60 % mzdy či platu v prvních třech dnech pracovní neschopnosti, k návratu původní výše mateřského příspěvku, zrušení stropů na sociálním, zdravotním a důchodovém pojištění. KSČM rovněž prosazuje snížení přesunu daňové zátěže na nepřímé daně, které zatěžují plošně všechny občany.

 

Komunistická strana Čech a Moravy má jasný politický program a odmítá současnou koaliční politiku ČSSD a ODS.

 


zdroj: Věra Karasová, tisková mluvčí ÚV KSČM