Jdi na obsah Jdi na menu
 


Pokřivený výklad historie je špatný vždy

28. 1. 2009

Dolejš: Pokřivený výklad historie je špatný vždy!

(27.1.2009)

Stanovisko Jiřího Dolejše, místopředsedy ÚV KSČM, k objektivní výuce dějepisu.

 



Výzva Marty Semelové reaguje na obavy z nárůstu projevů antikomunismu a ohrožování objektivní výuky dějepisu. K tomu je třeba zdůraznit, že KSČM je kritická k účelovému omezování informací o historii i v minulém režimu a kritická musí být i k
případům, ve kterých by se to mohlo dnes opakovat. Pokřivený výklad historie byl špatný v minulosti a byl by i dnes.


Kritická distance KSČM k zneužívání moci za minulého režimu je opakovaně potvrzována stranickými sjezdy. Připomínám také, že i pokud jde o kauzu Milady Horákové, tak KSČM ji hodnotí jednoznačně jako zcela nepřijatelný politický proces a přispěla dokonce na pomník této popravené poslankyně.

 

Je lhostejné, která politická síla by se nyní pokoušela jednostranně zkreslovat historii. V demokracii je to stejně nepřijatelné jako šíření nenávisti k jiným skupinám obyvatelstva za názor, náboženství, sociální postavení, pohlaví či rasu. Proto také KSČM rozhodně nechce nějak politicky zasahovat do procesu výuky. Od takové interpertace bychom se museli ostře distancovat.


Pokud jde o problém, zda přizvat pamětníky k besedám o výkladu konkrétních historických událostí, osobně to považuji za zcela přijatelné, pokud je dodrženo výše řečené (objektivita a nešíření zášti). Kádrovat osoby pamětníků z nějakých ideologických důvodů by bylo chybou.


Obdobný přístup mám k využití dalších informačních zdrojů, jako jsou audio a video materiály a tištěné příručky. V tomto ohledu si osobně také nemyslím, že by objektivně podané promítání faktografického filmu o Miladě Horákové bylo něco závadného. O politických procesech by měly i menší děti znát alespň v tom základním i nepříjemnou pravdu.

 

autor: Jiří Dolejš, místopředseda ÚV KSČM