Jdi na obsah Jdi na menu
 


Poslanci KSČM opustili jednání sněmovny

Vítězí arogance nad racionálním jednáním. Vládní koalice spoléhá na svoji sněmovní většinu a na »ohýbání« a porušování zákonů - včetně Ústavy ČR!

 



Celé včerejší odpoledne se přela opozice s koalicí ve sněmovně o to, zda v ČR trvá stav legislativní nouze a hrozí jí závažné hospodářské škody, pokud poslanci neschválí čtyři vládní »škrtové«, povětšinou velmi asociální novely, které mají ve státním rozpočtu ušetřit 45 miliard korun. ČSSD a KSČM odmítly, že by zemi sužovala mimořádná situace, aby jí hrozily vážné hospodářské škody, když se neschválí vládní představy. Poslanci KSČM na protest proti chování vládní většiny večer opustili jednání sněmovny.

 

Koalice včera nakonec rozhodla, že stav legislativní nouze trvá. Nečasova vláda by ráda své předlohy protlačila sněmovnou v co nejrychlejším tempu, bez možnosti o nich diskutovat a cokoli na nich měnit. Když jí to ČSSD a KSČM minulý týden zhatily, požádala o vyhlášení stavu legislativní nouze, což předsedkyně sněmovny Miroslava Němcová (ODS) učinila na dobu od 1. do 15. listopadu.

 

Proč vláda spěchá?

 

Protože dosud měla dost času na změny, bez nichž by navržený rozpočet byl jen cárem papíru, a nepředložila je do sněmovny včas. A aby vše stihla, spoléhá nejen na svoji pohodlnou sněmovní většinu, ale i na »ohýbání« a porušování zákonů. Včetně Ústavy ČR!

 

Opozice, která důrazně kritizovala způsob jednání koalice, nakonec dosáhla svého, ale sotva z poloviny. Oč šlo? Koalice chtěla zařadit »škrtové« novely na právě probíhající řádnou schůzi sněmovny, což vetovaly kluby ČSSD a KSČM. Němcová tvrdila, že to není možné, dosud se to nikdy nestalo. Co na to opozice? Veto je možné a dosud se to nikdy nestalo, protože veta v minulosti nikdo nevyužil.

 

»Že toto právo nebylo v minulosti využito, bylo dáno tím, že tehdejší vládní koalice, ať byla taková nebo onaká, komunikovala s celou sněmovnou. To se momentálně nestalo,« zdůraznil předseda ÚV KSČM Vojtěch Filip.

 

Jednejte, nebo vyhlaste válečný stav!

 

Úřadující předseda ČSSD Bohuslav Sobotka vyzval vládní většinu, aby si k úsporným zákonům svolala do deseti dnů mimořádnou schůzi dolní komory. Koalice to učinila. Předsedkyně sněmovny Němcová ji svolala ještě na včerejší odpoledne, tedy během několika desítek minut. Sobotka je přesvědčen o tom, že spěch vlády má jediný cíl - aby o zákonech rozhodoval ještě »starý« Senát, ve kterém mají vládní strany většinu. Řada návrhů, které chce vláda projednat, je podle něj kontroverzních. K některým ČSSD podá ústavní stížnost.

 

»Pokud je úmyslem vlády projednat návrhy zákonů tak, že bude porušen zákon o jednacím řádu a že vláda usiluje o to, aby Ústavní soud zrušil tyto zákony, nechť to předseda vlády řekne rovnou,« uvedl Filip. Podivil se nad tím, že v legislativní nouzi má být projednána například změna zákona o politických stranách s cílem uspořit eráru 22 milionů korun, přičemž rozpočet ČR přesahuje jeden bilion korun. Kdyby se tato částka neušetřila, podle Filipa ČR určitě nehrozí značná hospodářská škoda, ani tím nebude ohrožena bezpečnost státu, což jsou důvody pro stav legislativní nouze. »Navrhuji sněmovně, aby nepotvrdila, že trvá stav legislativní nouze. Tohle je komedie, tohle není projednávání,« prohlásil.

 

Sobotka upozornil, že když vláda nechce projednat předlohy řádně, nechť vyhlásí stav ohrožení státu nebo válečný stav. V takovém případě podle něj nemůže opozice vetovat zařazení novel na schůzi sněmovny.

 

Kalamitou pro občany je sama vláda

 

»Tato vláda je kalamitou pro ČR. Tato vláda ohrožuje jistoty občanů. Tato vláda téměř každému občanovi sahá do kapsy. Tato vláda je tou živelní katastrofou, kvůli které by mohl být vyhlášen stav legislativní nouze,« rozčílil se předseda klubu KSČM Pavel Kováčik.

 

Jednu chvíli se zdálo, že se koalice umoudřila. To když předseda klubu ODS Petr Tluchoř sdělil, že je sice přesvědčena o tom, že pravda a zaběhlá pravidla jsou na její straně, nechce se však o to donekonečna handrkovat. Proto předal předsedkyni sněmovny žádost o svolání mimořádné schůze, na jejímž programu jsou ony čtyři škrtací novely. Schůze začala po 45 minutách a pokračovala až do večera spory mezi oběma politickými tábory. Tok jednání se do racionální polohy už nevrátil. Zašlo to dokonce tak daleko, že Tluchoř si vyžádal přestávku na jednání klubu ODS, čemuž sněmovna automaticky vyhověla. Takové je zvykové právo. Když o dvě hodiny později chtěl přestávku na jednání klubu ČSSD Sobotka, Tluchoř trval na tom, že se o tom musí hlasovat. Tak se stalo a sněmovní většina ODS, TOP 09 a VV to odmítla.

 

Opozice nesouhlasila s bezprostředním svoláním mimořádné schůze. »Nejkratší lhůta, která má být dodržena pro svolání schůze, je pět dnů,« uvedl Filip. Tato lhůta nebyla dodržena. ČSSD šla koalici natolik vstříc, že navrhovala, aby se poslanci sešli mimořádně dnes ráno. Ani na to však koalice nereagovala. Filip jednání vlády označil za ryze účelové – »škrtové« novely nepředložila dříve, aby lidem před podzimními senátními a komunálními volbami neprozradila své skutečné cíle.

 

Zvítězila vládní arogance

 

»Legitimita takového rozhodnutí o tom, že je tady stav legislativní nouze, je poměrně špatná,« dodal Filip. Navíc - jaké hospodářské škody by vznikly, když úsporná opatření se netýkají hlavního problému, který trápí českou ekonomiku? To jsou předražené veřejné zakázky. »Nevidím hospodářskou ztrátu vzniklou nepřijetím těchto zákonů, ale naopak vidím hospodářské ztráty po přijetí těchto zákonů,« zdůraznil.

 

»Sněmovna si odhlasovala, že neplatí nic, co bylo určitým záchranným mechanismem v případech, kdy bylo potřeba vrátit jednání sněmovny do racionální polohy. Dali jste najevo, že tady vlastně nic neplatí. Na protest proti tomuto postupu klub KSČM opustí jednání sněmovny,« reagoval Pavel Kováčik.

 

Koalice si nakonec prosadila svou – odhlasovala si, že stav legislativní nouze trvá. O vládních škrtech pak jednala i pozdě večer.

 

»Zvítězila arogance vládní koalice nad racionálním jednáním. Podle mého soudu i při vyjednávání o pauze se ukázalo, že vládní koalice nemá zájem o hlasování politického grémia tak, jak navrhoval Pavel Kováčik, a v podstatě popřeli vlastní požadavky, které tady měli v době obstrukcí například v únoru letošního roku,« reagoval na chování vládních poslanců Vojtěch Filip.

 

Autor: ku, jad Zdroj: Haló noviny