Jdi na obsah Jdi na menu
 


Reforma zdravotnictví

26. 4. 2008

Marková: Reforma zdravotnictví znamená odliv miliardových částek ze systému

Tiskové prohlášení Soni Markové, odborné mluvčí KSČM pro zdravotnictví a členky Výboru pro zdravotnictví PS PČR, k věcným návrhům zákonů vládní zdravotnické reformy prezentované ministrem Tomášem Julínkem na jednání klubu KSČM dne 24. 4. 2008.

 

KSČM je přesvědčena o tom, že realizací těchto návrhů zákonů dojde k zásadnímu poklesu kvality a dostupnosti zdravotní péče pro občany ČR a zároveň ke zdražení celého systému zdravotnictví prostřednictvím nezvladatelného růstu nákladů.

 

Nebezpečí spočívá především ve snaze zprivatizovat významné nemocnice a zdravotní pojišťovny pomocí jejich převodu na akciové společnosti. Tato právní forma je nejvýhodnější pro vyvádění finančních prostředků ze společnosti podle zájmu vedoucích manažerů, popřípadě akcionářů cestou nakupovaných služeb, výše mezd, odměn, bonusů, požitků, dceřiných společností či nákupů know-how.

 

Tvrzení, že soukromé subjekty zajistí kvalitnější a hospodárnější zdravotní péči, nepovažujeme za podložené. Dojde pouze k odebrání zisku z veřejného pojistného a k omezení dostupnosti nejnáročnější péče. Ta bude vyhrazena pouze pro bohaté. Nemocný člověk se stane pro takto privatizované zdravotnictví přítěží a překážkou k realizaci  maximálního zisku.

 

Nepřijatelným se jeví i záměr vzniku Úřadu pro dohled nad zdravotními pojišťovnami, který dává moc nad fondem veřejného zdravotního pojištění do rukou jediného nikomu nepodléhajícího úředníka.

 

KSČM upozorňuje, že v důsledku vládní koalicí navrhovaných záměrů zákonů a po zavedení protiústavních a asociálních tzv. regulačních poplatků hrozí další narušení solidarity ve zdravotnictví a vyvádění veřejných peněz do soukromých rukou. To je pro KSČM nepřijatelné!

 

autor: Soňa Marková, členka Výboru pro zdravotnictví PS PČRzdroj: 24. 4. 2008