Jdi na obsah Jdi na menu
 


Rezoluce VII. sjezdu KSČM k dopadům reformy veřejných financí

22. 5. 2008
 (19.5.2008)

VII. sjezd KSČM přijal následující rezoluci k dopadům reformy veřejných financí na občany České republiky.

 



Vstup do roku 2008 se stal pro občany České republiky černou můrou. 1. ledna 2008 totiž vstoupil v platnost „Zákon o stabilizaci veřejných rozpočtů“ – neblaze proslulá „reforma veřejných financí“ prosazená vládní koalicí jen díky hlasům přeběhlíků a v rozporu se zájmy širokých vrstev občanů této země. Tento zákon negativně zasáhl do života především důchodců, samoživitelů, rodin s více dětmi, nezaměstnaných, ale i tělesně postižených. Naopak vysokopříjmové skupiny obyvatelstva a firmy si touto „reformou“ výrazně polepšily, což má dále pokračovat. Další návrhy zákonů mají být v dohledné době schváleny, nebo to vládní koalice plánuje nejpozději do konce svého řádného funkčního období v roce 2010.

 

KSČM proti těmto záměrům vlády vystupovala nejrozhodněji ze všech sil politického spektra. Konstatuje, že „reforma“ se drastickým způsobem promítla do nejdůležitějších oblastí - sociální a daňové. Byly zavedeny regulační poplatky ve zdravotnictví, které postihly každého z nás. Zdravotnictví se stalo předmětem obchodu a zisku, zdraví občanů se dostalo až na druhou kolej. Změny zavedené v sociální oblasti nemohou naplnit hlavní poslání sociálního systému, tzn. zajistit přiměřenou sociální úroveň každého občana. Naopak povedou pouze k dalšímu prohlubování rozdílů mezi jednotlivými skupinami obyvatelstva.

 

Jak KSČM předpokládala, zvýšením DPH a zavedením ekologických daní jsou nejvíce zatíženy středně a nízkopříjmové skupiny obyvatelstva. A to v situaci, kdy nepřetržitě dochází k drastickému růstu cen. Jedná se především o deregulaci nájemného, u něhož došlo od 1. 1. 2008 k nárůstu v průměru o 25 %. Zvyšují se ceny energií, potravin a dalších komodit, a to až o desítky procent. Záměrným snížením daní a pojistného dojde v dlouhodobém horizontu ke snížení přílivu finančních prostředků do státního rozpočtu, které bude znamenat menší výdaje státu do veřejných a sociálních služeb.

 

Za zvláště nebezpečné má KSČM otevírání dveří pro vstup soukromého kapitálu a privatizaci, a to především v oblasti školství, zdravotnictví a důchodového systému. Takové změny by měly dlouhodobý charakter a bude jen velmi obtížně je napravovat, pokud to vůbec bude možné. Za alarmující považuje KSČM například .fakt, že je plánována přeměna zdravotních pojišťoven na akciové společnosti a fakultních nemocnic na nemocnice univerzitní, které budou též obchodními společnostmi. Chystá se i zavedení povinného soukromého penzijního připojištění, které budou spravovat soukromé penzijní fondy. Povinně odváděné peníze občanů se tak stanou snadnou kořistí a zdrojem obchodování a zisku pro soukromé společnosti, což je podle KSČM celospolečensky nepřijatelné a dlouhodobě neudržitelné.

 

KSČM tyto zdánlivě nepromyšlené, ale ve skutečnosti přesně cílené kroky současné vlády odmítá. Zdůrazňuje, že prospějí jedině lidem a firmám s vysokými příjmy. Běžní občané, zejména senioři, budou dál na politiku současné vlády tvrdě doplácet, dojde k nárůstu chudoby. Již nyní je jí v České republice zasažen téměř jeden milion obyvatel.

 

KSČM požaduje urychlené přehodnocení všech, do současné doby přijatých či realizovaných opatření. Je nutné, aby v důležitých věcech týkajících se všech obyvatel ČR došlo ke shodě napříč celým politickým spektrem, po konzultaci s odbornou veřejností, a především se všemi občany. Vyzývá všechny občany, kteří dosud v rozporu se svými zájmy podléhají vládní propagandě nebo prostě nemají odvahu prosazovat svá práva, aby se vzpamatovali a vytvořili co nejširší blok na obranu sociálního státu, proti současné vládě „národní ostudy“. Podává jim k tomu pomocnou ruku.

 

zdroj: VII. sjezd KSČM; Hradec Králové, 18. 5. 2008