Jdi na obsah Jdi na menu
 


Stanovisko KSČM k 11. výročí vstupu ČR do NATO

14. 3. 2010

Stanovisko 23. zasedání Výkonného výboru ÚV KSČM ze dne 12. března 2010 k 11. výročí vstupu ČR do NATO.

 



Dne 12. března 1999 se Česká republika stala 17. členem Severoatlantické aliance (NATO), aniž tato otázka byla předložena k rozhodnutí občanům v referendu, jak prosazovala KSČM. Bezprostředně po událostech 17. listopadu 1989, a ještě po celý rok 1990, byli občané tehdejšího Československa lživě přesvědčováni, že naše zem již nebude součástí žádného vojenského uskupení a bude vystupovat z pozice trvalé neutrality.

 

50. výročí svého založení Severoatlantická aliance „oslavila“ v roce 1999 nelidským bombardováním Jugoslávie. Stalo se tak několik dnů po vstupu České republiky do tohoto vojenskopolitického uskupení. Tento brutální akt stál, kromě obrovských materiálních škod, více než 2500 životů nám spřáteleného srbského národa. Je smutnou ironií a hanbou, že „zásluhy“ na účasti České republiky v této agresi měla i tehdejší sociálně demokratická vláda Miloše Zemana a bývalý prezident republiky Václav Havel.

 

Dne 22. listopadu 2002 se v Praze konal summit Severoatlantické aliance, při kterém bylo rozhodnuto o tzv. „reformě“ NATO pro 21. století. Základem této reformy se stala strategie preventivních úderů a působení mimo hranice členských zemí Severoatlantické aliance, přijatá již 23. a 24. 4. 1999 Radou NATO za účasti všech hlav jejích členských států.

 

Výročí vstupu České republiky do Severoatlantické aliance, stejně tak jako výročí jejího vzniku 4. dubna 1949, patří k těm, které vyvolávají velice rozporné pocity. V roce 1949 vznik této vojenské aliance přispěl k vystupňování studené války a bezprostřednímu ohrožení celosvětového míru. Varšavská smlouva vznikla teprve následně 14. května roku 1955 jako obranný pakt vůči existenci NATO.

 

Letošní výročí svého založení Severoatlantická aliance „oslavuje“ pokračující intervencí v Afghánistánu, která není schopna vojensky ani mírově řešit problémy této země a jejích obyvatel. Oběťmi této agresivní války jsou opět nevinní lidé. Po vládě České republiky se žádá navýšení vojenské účasti na této agresi. Komunistická strana Čecha Moravy jako jediná parlamentní strana nepodpořila účast České republiky v této agresivní válce. Komunistická strana Čech a Moravy je přesvědčena, že je ostudné, když od samého počátku členství České republiky v Severoatlantické alianci se náš stát a všechny jeho vlády aktivně podílejí na agresivních a intervenčních misích Severoatlantické aliance. Není v zájmu obyvatel České republiky, aby byli naši vojáci zapojováni do prosazování mocenských zájmů vlády USA, dalších států a nadnárodního vojensko-průmyslového komplexu.

 

Politickým požadavkem Komunistické strany Čech a Moravy, v zájmu obyvatel naší země, je proto zastavení účasti České republiky a její armády v zahraničních vojenských misích USA a NATO, odmítnutí současného navýšení počtu členů naší mise v Afghánistánu. KSČM dlouhodobě požaduje pozastavení členství České republiky ve vojensko-bezpečnostních strukturách NATO a následné vystoupení z NATO.

 


zdroj: Tisková mluvčí ÚV KSČM