Jdi na obsah Jdi na menu
 


Stanovisko KSČM k aroganci současné vlády

Stanovisko KSČM k aroganci současné vlády, přijaté na 12. zasedání ÚV KSČM dne 6. 11. 2010.

 



Vládnoucí koalice ODS, TOP 09 a Věcí veřejných odhaluje v současnosti skutečnou tvář. To, co bylo pro běžného občana až do říjnových voleb zakryto pláštíkem nezřetelných prohlášení, polopravd a klamu, se nyní odkrývá ve své plné nahotě a krutosti. Vláda se u vědomí početní převahy koaličních poslanců ve sněmovně rozhodla využít dvouletého období, které zbývá do krajských voleb, k likvidaci posledních zbytků tzv. sociálního státu a nastolení neomezené moci kapitálu.

 

Jestliže ještě před několika dny deklarovala svoji ochotu jednat s odbory o chystaných změnách v Zákoníku práce a snižování mezd státních zaměstnanců, úterý 2. listopadu 2010 se definitivně ukázalo, že její snaha byla pouze předstíraná. Odmítla dohody a po brutálním znásilnění zákona o jednacím řádu prosadila ve sněmovně opatření, která povedou ke zhoršení pracovních podmínek i životní úrovně několika set tisíc zaměstnanců. Současně tak prohloubí ekonomickou krizi České republiky, když sníží koupěschopnost vlastního obyvatelstva. KSČM plně stojí na straně odborů a pracujících, za jejich požadavkem na vyhlášení generální stávky, proti zcela asociální vládě P. Nečase, a vyjadřuje jim svou plnou a všestrannou podporu.

 

Vláda panské koalice - při zneužití institutu legislativní nouze - hrubou silou protlačila sněmovnou nejen změnu Zákoníku práce, ale i změnu dalších zákonů, která bude znamenat zásadní škrty a výrazné zhoršení podmínek života většiny občanů. Sněmovnou prošlo snížení státní podpory stavebního spoření na polovinu, vyšší daně pro fyzické osoby na příští rok i téměř úplné zrušení porodného. Nyní chce česká pravice tyto zákony urychleně projednat v Senátu a opět porušit Ústavu ČR, když k tomu zneužije těch, jejichž legitimita nebyla obnovena v letošních volbách. Změna poměru sil v Senátu v neprospěch vládní koalice by totiž mohla znamenat ohrožení a zbrzdění vládních plánů.

 

V průběhu jednání Poslanecké sněmovny došlo k dalším útokům na základní demokratické principy zastupitelské demokracie, když nebyly dány věcné důvody pro vyhlášení stavu legislativní nouze a nebyla připuštěna věcná diskuse. Vládní koalice tak jen zakrývala své úmysly a svou neschopnost. Despoticky a autoritářsky se chovající vládní koalicí bylo opozici odepřeno i právo na přestávku v jednání k poradě poslaneckého klubu, což nemá v novodobé historii českého parlamentu obdoby. Na protest proti takovému chování a despotismu hnědnoucí vlády P. Nečase poslanci KSČM opustili 2. listopadu 2010 jednání Poslanecké sněmovny. KSČM rovněž odmítá výroky prezidenta republiky Václava Klause, že podání ústavních stížností ohrožuje demokracii v České republice. Použití práva není ohrožením demokracie, pokud nemá dojít společnost do stavu, kdy musí použít právo na odpor.

 

KSČM považuje za výsměch pracujícím, odborům, lidem s nízkými a středními příjmy úvahy o změnách výpočtu minimální mzdy, důchodové reformě, malé a velké novelizaci Zákoníku práce. Je to Nečasova vláda, vláda ODS, TOP 09 a VV, která zaútočila na sociální smír, pošlapala sociální dialog a žene většinu občanů České republiky do existenčních rizik. Pro KSČM je toto nepřijatelné.

 

KSČM vyzývá občany České republiky, aby se připojili k protestům odborů a občanských iniciativ proti vládě zneužívající své parlamentní většiny a zahrávající si s legitimitou svých činů. Je čas jasně vyjádřit svůj názor, a to i formou občanské neposlušnosti, na uskutečňovaná i chystaná vládní opatření, jež vedou k odejmutí práva na důstojný život většině českého národa.

 

Zdroj: Tiskový úsek ÚV KSČM