Jdi na obsah Jdi na menu
 


Stanovisko KSČM k povolebnímu vyjednávání

24. 10. 2010

Stanovisko KSČM z 31. schůze VV ÚV KSČM, která se uskutečnila dne 22. října 2010, k povolebnímu vyjednávání. 

 



Přestože se celkovým vítězem komunálních voleb stala sdružení nezávislých kandidátů, z politických stran uspěla KSČM a ČSSD. KSČM přitom předstihla pravicové strany krom ODS a zvítězila v řadě měst a obcí České republiky. Ukazuje se, že zejména pravice nehodlá brát vůli občanů na vědomí. Trend smutně nastartovaný prezidentem Václavem Klausem, který po volbách do Poslanecké sněmovny v květnu 2010 nepověřil, jak bylo dosud nepsaným zvykem, sestavením vlády předsedu vítězné politické strany, se tak, žel, přelil i na komunální úroveň. Tento vývoj se může negativně promítnout do každodenního rozhodování o běžném chodu našich měst a obcí.

 

V řadě zastupitelstev se tak nyní tvoří účelové koalice TOP 09, ODS a některých pravicí vytvořených sdružení tzv. nezávislých kandidátů, které vítězné levicové strany vytěsňují do opozice. Brání jim tak naplňovat přání voličů a plnit předvolební sliby, s nimiž volby vyhrály. Je to tím křiklavější, že voliči ve své většině hlasovali pro jiné subjekty než koaliční strany právě z důvodu nespokojenosti. Proto, že nesouhlasí se současnou politikou asociální vlády Petra Nečase, která se za více než sto dní své vlády dokázala zdiskreditovat v očích veřejnosti. Občané již nedůvěřují ani zkorumpovaným politikům, především z řad pravice, ani jednorázově objeveným populistům. Svědčí o tom naprostý propad strany Věci veřejné, značné ztráty ODS i pokles hlasů pro TOP 09. Přání občanů jsou tak, žel, naprosto ignorována. Strany vládní koalice pokračují ve snaze udržet si některé lukrativní posty v místní samosprávě, s nimiž si určití lidé spojili své výnosné aktivity. Do čela měst a obcí se tak dostává garnitura těch, kteří nevyhráli, ale vydávají se za vítěze.

 

KSČM s tímto jednáním nesouhlasí. Takový přístup nerespektuje vůli voličů vyjádřenou výsledky komunálních voleb, naznačenou i výsledkem prvního kola voleb do Senátu PČR, a stává se výsměchem demokracii. Základním přístupem KSČM je, aby především na komunální úrovni bylo respektováno poměrné zastoupení při obsazování všech orgánů zastupitelstva. Takový model považujeme za nejdemokratičtější, neboť nejlépe odráží postoje občanů vyjádřené ve volbách. KSČM se bude snažit v rámci zastupitelstev a prostřednictvím kontrolních orgánů měst a obcí o to, aby tyto účelově vzniklé koalice v městech a obcích České republiky napáchaly co nejméně škod.

 

Autor: VV ÚV KSČM Zdroj: Tiskový úsek ÚV KSČM