Stanovisko KSČM ke krizi současné vlády

18. 12. 2010

34. schůze VV ÚV KSČM - Stanovisko KSČM ke krizi současné vlády.

Současná pravicová vládní koalice prohlašuje svou vládu za vládu protikorupční a rozpočtové odpovědnosti. Pět měsíců této „panské“ vlády však stále více odhaluje katastrofální rozpory mezi slovy a činy vládních stran. Informace o nehorázném plýtvání v poslední korupční kauze v resortu ministerstva životního prostředí je příkladem tvrdé každodenní reality. Ministr z řad ODS Drobil nejenže o celé kauze věděl, ale byl do ní evidentně přímo zapojen. O problémech na SFŽP věděl od poloviny října i premiér Nečas, který licoměrně hlásal, že korupci v ODS ani ve vládě trpět nebude. Přesto nijak nezasáhl. Jde tedy o problém celé vlády a všech tří vládních stran. Stále opakované proklamace Věcí veřejných o boji proti korupci jako „hlavím pilíři“ jejich politiky jsou ve světle zveřejněných informací jen směšnou frází. Úzká stále bohatnoucí vrstva sponzorující současné vládní strany je viníkem neustále rostoucího státního dluhu, nikoli drtivá většina lidí, na které se snaží pravice splácení tohoto dluhu přenést.

Současná vláda není těhotná jen korupčními aférami. Pro KSČM je stejně závažné a nepřijatelné arogantní chování vlády vůči všem zaměstnancům a odborům. Vláda od samého počátku útočí na sociální smír, cíleně činí kroky k zhoršení životních podmínek výrazné většiny lidí v České republice, žene je do chudoby a ohrožuje i zabezpečení jejich základní zdravotní péče.

Právě v rámci iniciativy „Děkujeme, odcházíme“ již podepsalo výpověď více než čtyři tisíce lékařů z celkového počtu 16 000 lékařů zaměstnaných v nemocnicích. Někteří z nich chtějí raději hledat práci v zahraničí. K této skutečnosti je žene neodpovědná vládní platová politika.  KSČM však vnímá, že nejde jen o platové požadavky lékařů, ale o celý systém organizace zdravotnictví.  Vládou a ministrem zdravotnictví Hegerem naznačené řešení případného odchodu lékařů by s velkou pravděpodobností způsobilo další pokles dostupnosti zdravotní péče a doplatila by na ně většina občanů. KSČM odmítá vládní hazard se zdravím občanů. Stát musí být schopen zabezpečit na základě zdravotního pojištění dostupnou a kvalitní zdravotní péči. Toho tato Nečasova vláda není schopna.

Za velmi vážné ohrožující zájmy České republiky považuje KSČM rozhodnutí P. Nečase, kterým pozval předsedu zemské vlády spolkové země Bavorsko a představitele  sudetoněmeckého landsmanšaftu na jednání do Prahy. Jeho ochota jednat s nimi o tzv. Benešových dekretech je pro KSČM zcela nepřijatelná. Protestujeme proti takovému kroku vlády a prohlašuje, že vládní koalice zcela ztratila morální oprávnění vést naši republiku.

KSČM jako první z politických stran vyzvala v PS PČR k rezignaci nejen ministra Drobila, ale celou vládu Petra Nečase. KSČM podpoří vyslovení nedůvěry současné vládě.  Jedině odchod současné vládní koalice od politické moci umožní nápravu dosud napáchaných škod. Vyzýváme vládu: Odejděte včas, dejte lidem šanci!

Autor: VV ÚV KSČM Zdroj: Mediální úsek ÚV KSČM