Jdi na obsah Jdi na menu
 


Stanovisko ÚV KSČM k 20. výročí založení Komunistické strany Čech a Moravy

30. 3. 2010

Stanovisko Ústředního výboru KSČM, jehož 10. zasedání se uskutečnilo v sobotu 27. března 2010, k 20. výročí založení Komunistické strany Čech a Moravy.

 



Komunistická strana Čech a Moravy si 31. března bude připomínat významné výročí dvaceti let od svého založení. Je to důvod jak k zamyšlení nad novodobou historií pokrokového, dělnického a komunistického hnutí na území České republiky, tak i nad dvaceti lety jiného než očekávaného vývoje české společnosti.

 

V roce 1989 požadavek demokratizace veřejného života vyjadřovala většina společnosti. Velká část společnosti očekávala pozitivní změny v národním hospodářství. Protagonisté listopadových událostí neslibovali změnu socialistického společenského zřízení, jehož zachování si přála většina společnosti, zrovna tak jako zachování pracovních a sociálních jistot. Dvacetiletý vývoj české společnosti šel cestou jinou, lhostejně bez ohledu na skutečná přání většiny lidí. Místo pozitivních změn byl nastolen „mafiánský“ kapitalismus.

 

Dnes se česká společnost nachází v hluboké hospodářské, politické i mravní krizi. Za dvacet let polistopadové historie z myšlenek demokratizace společnosti zůstala pouhá fráze. Byl rozbit bez referenda společný stát Čechů a Slováků. Majetek a hodnoty vytvořené společnou prací občanů ve čtyřech poválečných desetiletích byly různou formou privatizovány a rozkradeny. Ve společnosti se objevila 750tisícová nezaměstnanost a přes osm set tisíc lidí žije na hranici chudoby. Základní sociální jistoty, právo na vzdělání i lidské zdraví se staly žel zbožím.  Společnost je ohrožována narůstající kriminalitou a korupcí, včetně korupce politické. Místo slibů vojenské neutrality byla Česká republika za zády občanů vtažena do Severoatlantické aliance a stala se mocenským předmětem vojensko-ekonomických zájmů zejména USA.

 

Byla to právě Komunistická strana Čech a Moravy, která jako jediná politická strana po celých dvacet polistopadových let objektivně posuzovala a kritizovala ty, kteří cíleně, tvrdou rukou budovali neoliberální kapitalistickou společnost, v níž pod frázemi o svobodě a mravních hodnotách existuje jediné měřítko – zisk za každou cenu, místo práce, která společenské hodnoty vytváří. Byla to KSČM, která programově setrvala na myšlenkách demokratické, sociálně spravedlivé společnosti, v níž zájmy individuální budou vždy slaďovány se zájmy celé společnosti, tedy na společnosti socialistické. Po celých dvacet let byli za tento názor KSČM i její členové a sympatizanti vystaveni obrovskému tlaku těch, kteří chtěli nashromážděné společenské hodnoty získat pro sebe, bezohledné snaze vytěsnit KSČM z politické scény České republiky, či ji dokonce zakázat. Každý člen KSČM si zaslouží poděkování za to, že tomuto tlaku nepodlehl. Myšlenku sociálně spravedlivé společnosti, zobecňující dlouhodobé politické, ekonomické a sociální zájmy většiny společnosti, v nichž rozhodující úlohu tvoří zájmy pracujících, však nelze umlčet. KSČM praktickou činností prokázala respekt k právnímu řádu České republiky a mezinárodním závazkům, ale umí i za ztížených podmínek názory lidí prosazovat v jejím parlamentním a zastupitelském systému.

 

Dvacet let planých slibů a lhaní všech polistopadových vlád a politických stran, které se na nich podílely, vrcholí v současné hospodářské a společensko-politické krizi. Korupce a skandály, které otřásají českou pravicí, ukazují její skutečné zájmy. Lidé budou v nadcházejících volbách rozhodovat o své budoucnosti i budoucnosti České republiky. Proti populistickým a sobeckým heslům pravice i sociální demokracie jde KSČM do voleb s heslem zabezpečit „práci a sociální jistoty“ jako základním požadavkem většiny lidí v České republice. V tomto heslu je vyjádřena celá dvacetiletá práce a programová orientace KSČM a jejích členů.

 


zdroj: ÚV KSČM