Jdi na obsah Jdi na menu
 


Stanovisko VV ÚV KSČM k protikrizovému plánu vlády

21. 2. 2009

Stanovisko 9. schůze Výkonného výboru ÚV KSČM ze dne 20. února 2009 k protikrizovému plánu vlády.

 



Vláda ČR předložila  poslanecké sněmovně informaci o svém protikrizovém plánu, který připravila na základě návrhů své Národní ekonomické rady, v porovnání například se Slovenskem, pozdě a v nedostatečné šíři. Rozsah výdajů na protikrizová opatření je ve srovnání s jinými státy podstatně menší.

 

Koncepčním východiskem je pro vládu více trhu, méně regulace. KSČM zdůrazňuje, že jde především o kvalitu a strukturu trhu při zachování možnosti jeho regulace. Vláda svým plánem v podstatě realizuje některé své původní plány z doby reformy veřejných financí a věří, že se krize vyřeší sama, případně že ji vyřeší opatření a výdaje jiných států. Přesto, že řešení krize musí mít mezinárodní rozměr, vláda je ve své roli předsedající země v EU pasivní. Prezident Klaus dokonce prohlásil, že krize přejde jako chřipka, zapomněl však říci, že jde spíš o chřipku „ptačí“, která je smrtelná.

 

V rámci plánu vláda jen předkládá dílčí opatření, z pohledu KSČM zcela nedostatečná. Patří mezi ně podpora exportních úvěrů, zateplování veřejných budov, podpora vědy a výzkumu, podpora regionální dopravy. Nelze je však považovat za skutečně zásadní řešení. Zcela zde chybí investice do vzdělání a rekvalifikací, státní cílové programy směřující ke změně struktury ekonomiky, tvorbě kvalitních pracovních míst a tím i kvalitní kupní síly. Vláda má bohužel na mysli především postavení bank, chce uvolnit ruce firmám. Dopad na zaměstnance či na spotřebitele ale zůstává na okraji pozornosti. Je nepřípustné, aby vláda přenášela finanční náklady na samosprávy. Záměr snížení sociálního pojistného zaměstnancům s nízkými příjmy znamená výpadek 18 mld. Kč, o které se sníží náklady práce. Tento krok však neznamená automaticky zvýšení počtu pracovních míst. Slib, že vládní plán přinese hospodářský růst 4,7% HDP a 180 mld. Kč je propagandistický tah mimo ekonomickou realitu.

 

KSČM, jako jediná důsledná opozice doporučila vládě a bude trvat na tom, aby „protikrizový balíček“ přepracovala a rozšířila. KSČM žádala vládu, aby v rámci své exekutivní pravomoci zastavila veškeré privatizace jako nevýhodné, oslabující nepřiměřeně roli státu, zaměřila se daleko více na podporu zaměstnanosti, na řešení dopadů krize na rozpočty územních samospráv.

 

Jediná cesta k řešení těchto problémů je přimět tuto vládu „národní ostudy“ k demisi a vypsat předčasné volby.

 


zdroj: Tisková mluvčí ÚV KSČM