Jdi na obsah Jdi na menu
 


Vláda nevládne, krizi jen přihlíží

15. 3. 2009

Stanovisko VV ÚV KSČM k činnosti vlády při řešení problémů občanů ČR

V ČR se už reálně prohlubuje ekonomická a sociální krize,

kterou se vládní struktury snaží všemožně bagatelizovat. Podle zveřejněných údajů ČSÚ jsme už na přelomu minulého roku vstoupili do období recese. Odhady dalšího vývoje ekonomiky od nevládních ekonomických odborníků už uvádějí i 3-5% pokles HDP, pokles průmyslové výroby o 20-30 %. V podnicích převládá pesimismus, jejich odbyt klesá, sílí problémy s platební neschopností, další firmy omezují a zastavují výrobu a propouštějí zaměstnance. Signálem krize ve výrobě je i klesající spotřeba elektrické energie.

Vláda za této situace nadále nesebekriticky chválí svůj Národní protikrizový plán a svá dílčí exekutivní opatření. Nepřipravenost vlády potvrzuje, že zatímco se zabývá možnostmi, jak podpořit tvorbu pracovních míst v řádu desetitisíců, situace už dávno potvrzuje, že ekonomika se řítí ke dnu a bude zapotřebí vytvořit statisíce pracovních míst. Stále chybí úprava státního rozpočtu na rok 2009 na podmínky krize. Jako obzvláštní nehoráznost vnímáme fakt, že ministerstvo práce a sociálních věcí nestihlo včas odeslat zálohy na dotace poskytovatelům sociálních služeb splatné ke konci února, což zákonitě vede ke krizi zaměstnanců těchto organizací. Odmítáme, aby nečinnost rozbujelé vládní byrokracie, která není schopná plnit ani elementární povinnosti, opět platil pracující občan.

V situaci, kdy vláda slovy uznává nutnost získávání nových trhů a věnuje dokonce jistou, i když nijak obrovskou částku na podporu exportu, nemají zelení ministři na práci nic lepšího, než nerespektovat mezinárodní právo a připojovat se k neobjektivní kampani k Tibetu. A to v době, kdy ani americká vláda se neodvažuje čínského konkurenta provokovat tak, jak to činí naši zelení představitelé. Zapomínají, že Čína je dnes nejen věřitelem řady krizí postižených států a že dnes skupuje americké, ale už i evropské podniky.

Za této situace bude nezaměstnaných dál silně přibývat. Přírůstek nezaměstnanosti v letošním roce může činit až půl milionu dalších lidí bez práce. Vláda se ale vyhýbá sociálnímu dialogu, což zřejmě povede až k odborářským demonstracím. 12. března demonstrovali v Praze zemědělci, aby připomněli svou těžkou situaci vyvolanou nekoncepční a diskriminační vládní politikou v zemědělství. Proti chaotické politice vlády se chystají demonstrovat železničáři a další odborové svazy.

V této alarmující situaci opět musíme konstatovat, že vláda Mirka Topolánka v podstatě nevládne a jen přihlíží vývoji krize, že v ničem nezměnila své nedemokratické, a k problémům občanů přehlíživé chování. Proto KSČM bude prosazovat, s ohledem na potřeby řešení krize, buď skutečný dialog a bude do něj vládu tlačit i tím, že aktivně podpoříme protivládní protesty odborů či jiných subjektů, nebo podpoříme výměnu vlády.

Praha, 13. března 2009

14. března 2009, redakční zpráva