Jdi na obsah Jdi na menu
 


VV ÚV KSČM: Požadujeme zachování platného Zákoníku práce

6. 9. 2010

Stanovisko VV ÚV KSČM k navrhovaným změnám v Zákoníku práce a návrhu státního rozpočtu na rok 2011.

 



Svým brutálním útokem na podobu pracovního práva, sociální jistoty, platy zaměstnanců a také návrhem státního rozpočtu na rok 2011 pravicová vládní koalice, její jednotliví představitelé i vláda samotná ohrožují sociální smír.

 

KSČM odmítá neoliberální představy o změně platného Zákoníku práce ministra Jaromíra Drábka, premiéra Petra Nečase a dalších zástupců české pravice. Pod hesly zpružnění trhu práce má dojít k dalšímu výraznému omezení ochrany zaměstnanců v jejich ekonomicky nerovném postavení vůči zaměstnavatelům. K tomu směřují například návrhy na zavedení výpovědi ze zaměstnání bez udání důvodu, zkrácení výpovědní doby na jeden měsíc, zavedení možnosti řetězení pracovních poměrů na dobu určitou nebo povinnost zaměstnance vyplatit se z pracovního poměru, bude-li jej chtít ukončit. Ministr Jaromír Drábek navazuje na snahu premiéra Petra Nečase, která v roce 2009 znamenala pro dnešního premiéra odchod z vlády. Všechna tato opatření mají ve svých důsledcích snížit cenu pracovní síly a vytvořit větší ekonomický tlak na zaměstnance. Jednostranně tak jsou vládou hájeny zájmy především velkých zaměstnavatelů, zejména zahraničního kapitálu. V souvislosti s projevy hospodářské krize a nestability ekonomiky jsou tyto snahy zvlášť nebezpečné. Z hlediska udržení ekonomických a sociálních jistot zaměstnanců proto jednoznačně KSČM požaduje zachování současného platného Zákoníku práce.

 

Za nepřijatelné KSČM považuje i snahy ministra práce a sociálních věcí Jaromíra Drábka snížit základní tarify platů ve veřejném sektoru o 10 až 40 %. Tento sektor zahrnuje nejrůznější společensky nezbytné a potřebné profese. Především lidí v nich pracujících, nikoliv úzké části vysoce postavených a politicky dosazovaných úředníků, se tato opatření dotknou. V praxi takový krok povede k sociální destabilizaci více než půl miliónu zaměstnanců a jejich rodin. KSČM proto vyjadřuje plnou podporu jak těmto zaměstnancům, tak i odborům hájícím jejich zájmy, odmítá záměrné rozdělování jednotlivých skupin zaměstnanců. Připravovanou stávku na 21. září 2010 vidí KSČM jako vysoce oprávněnou.

 

Návrh státního rozpočtu na rok 2011 připravený ministrem financí Miroslavem Kalouskem je založen na nereálném odhadu růstu HDP, počítá s přijetím řady zákonných úprav, které nejsou v současné době ani předloženy Poslanecké sněmovně k projednání a nejsou tedy součástí platného právního řádu, dále jednostranně počítá se škrty mandatorních, především sociálních, výdajů. Návrh státního rozpočtu neobsahuje žádná prorůstová opatření, která by vedla k oživení české ekonomiky. KSČM odmítá účetní snižování deficitu státního rozpočtu s výraznými negativními ekonomickými a sociálními dopady do společnosti. Vypracovaný návrh státního rozpočtu na rok 2011 je pro KSČM nepřijatelný.

 

Autor: VV ÚV KSČM Zdroj: Tisková mluvčí KSČM