Jdi na obsah Jdi na menu
 


Výzva delegátů sjezdu KSČM všem členům a sympatizantům ČSSD

22. 5. 2008

 (19.5.2008)

Delegáti VII. sjezdu KSČM přijali výzvu členům a sympatizantům ČSSD.



V naší zemi přituhuje. Zbohatlická vládnoucí elita otevřeně odhalila své záměry – neváhá handlovat s katolickou církví, připravuje další asociální reformy, vyprodává suverenitu ČR v otázkách radarové základny a odmítá nechat občany rozhodovat v referendu. Dělá, co může, aby ponechala EU v potupné roli nástroje USA. Tím diskredituje ČR před širokou mezinárodní veřejností. Čeští vojáci umírají na nesmyslných zahraničních misích, doma zatím roste kriminalita a organizovaný zločin prostupuje veřejnými strukturami. Poctiví, politicky nepohodlní státní zástupci, soudci a policisté jsou perzekvováni.

 

KSČM a ČSSD dnes představují opozici, která stojí v cestě realizaci pravicové antidemokratické, antinárodní a asociální politiky. Členové a sympatizanti KSČM oceňují všechno, co ČSSD dělá pro to, aby alespoň oslabila a oddálila realizaci vládních záměrů. Při různých příležitostech vystupují členové a sympatizanti obou levicových stran při veřejných akcích, v parlamentě či v regionálních a obecních zastupitelstvech společně, vědomi si společných cílů při obraně demokracie, národní suverenity a sociálního státu. Nechávají stranou některé ideologické a politické otázky, které je rozdělují.

 

Členové a sympatizanti KSČM by byli rádi, kdyby spolupráce obou levicových stran měla účinnější, akčnější charakter. Nemohou však akceptovat ty přístupy ve vedoucích strukturách ČSSD, které spolupráci apriori vylučují (viz bohumínské usnesení) nebo podmiňují stanovováním takových podmínek, které KSČM nemůže akceptovat, nemá-li ztratit svou identitu a důvěru svých příznivců. V řadě krajů či obcí postoj zastupitelů za ČSSD znemožnil využití levicové většiny.

 

V rozhodujících chvílích nemají členové a stoupenci KSČM pocit, že se mohou na ČSSD, zejména na její vedoucí funkcionáře, poslance, a leckdy i zastupitele, spolehnout. Fenomén přeběhlíků je vážnou skvrnou na štítě ČSSD, i když víme, že drtivá většina členů a sympatizantů ČSSD za tento fenomén nemůže a odsuzuje ho stejně jako většina čestných občanů v ČR.

 

Jménem všech členů a sympatizantů KSČM vyzýváme členy a sympatizanty ČSSD, aby orientovali své vedoucí garnitury na konkrétní jednání mezi KSČM a ČSSD, které by dospělo k stanovení minimálního společného postupu otevřeného i jiným levicovým a demokratickým uskupením. Budeme hájit jasnou distanci KSČM od negativních stránek bývalého režimu a usilovat o vznik humánní, demokraticky vzniklé a pluralitní společnosti, respektující lidská a občanská práva.

 

Máme společnou povinnost – jednat v zájmu širokých vrstev občanů. Podle toho, jak tento úkol splníme, nás budou občané posuzovat. Řekněme rozhodné „NE“ současné vládě a rozhodné „ANO“ myšlence široké spolupráce sociálně odpovědných sil. Dokažme, že rozumní občané se mohou domluvit a udělat mnoho pro lepší příští této země.

 

zdroj: VII. sjezd KSČM; Hradec Králové, 18. 5. 2008