Jdi na obsah Jdi na menu
 


Zájmy pacientů nesmí být ohroženy

Vyjádření Karla Konečného, náměstka hejtmana Moravskoslezského kraje pro zdravotnictví, k aktuální situaci v Moravskoslezském kraji.



Současná situace ve zdravotnictví, spojená s hromadnými výpověďmi lékařů, ohrožuje zájmy pacientů. Abychom mohli problémy řešit v předstihu, monitorujeme personální vývoj v jednotlivých nemocnicích a snažíme se jej stabilizovat. Kraj je zřizovatelem 8 nemocnic, z nichž 7 je součásti páteřní sítě poskytovatelů zdravotní péče. Kromě jedné nemocnice, kde si lékařské týmy zachovaly soudržnost, je situace složitá.

 

V tuto chvíli je podáno podle předběžných údajů v krajských nemocnicích 480 výpovědí lékařů a v rámci celého Moravskoslezského kraje asi 550.

 

Uváděný počet je významný a nepochybně může ovlivnit zajišťování zdravotní péče, protože to jsou nemocnice zařazené do páteřní sítě. Hlavní problém je ale ve struktuře těchto výpovědí. Výpovědi podali především anesteziologové a lékaři z oddělení chirurgie, interen a gynekologie, a tím je bezprostředně ohroženo poskytování akutní zdravotní péče. Lékaři, kteří ve zdravotnických zařízeních zůstávají, se mohou dostat do situace, že nebudou od března schopni v jednotlivých nemocnicích plně pokrýt akutní lůžkovou péči, protože jednotlivé obory jsou velmi úzce svázány s chodem dalších oddělení. Zajišťovat tuto péči bez odpovídajícího odborného zázemí je pro každého lékaře velmi rizikové.

 

My se nyní snažíme, aby i s tímto omezeným počtem lékařů v našich nemocnicích byla od března zajištěna bez omezení přinejmenším ambulantní péče a následná péče. Hledáme průřezové zabezpečení jednotlivých oborů ve spolupráci 2 – 3 nemocnic. Nyní, po l. lednu, se dostáváme do situace, kdy musíme vypisovat výběrová řízení, aby byla zajištěna náhrada za odcházející primáře, a předkládat požadavky na pracovní úřady k zajištění jednotlivých lékařských profesí. Některé nemocnice chtějí podat inzeráty do novin především na Slovensku.

 

Vzniklá situace bude mít negativní vliv i na hospodaření nemocnic a jejich ekonomiku. Budeme muset pozastavit realizaci připravených projektů rekonstrukcí objektů a nákupu zdravotnický přístrojů, než se situace stabilizuje.

 

Konkrétně vyhodnocovat situaci dnes s výhledem 1 března je však předčasné. Vše bude záviset na realizaci přijímaných opatřeních, která budou koordinována ustavenou pracovní skupinou v rámci kraje.

 

Dosavadní přístup Ministerstva zdravotnictví, konkrétně ministra Hegera, je pro mě zklamáním. Věděl v dostatečném předstihu, že se aktivizovala vlivná skupina lékařů v rámci LOK a ČLK, která má výhrady k celému systému zajišťováni zdravotní péče. 13 podmínek, které uvádí ČLK ve svém prohlášení, nepostihuje samozřejmě všechny problémy, ale v mnohém postihuje skutečný stav zdravotnictví. Tuto iniciativu ministr podcenil. Prohlašovat, že se dostal pod tlak (nutno říci, že především vinou své nečinnosti), že vezme peníze nemocnicím, které jim nikdy nedal, a bude trestat nemocnice za odchody lékařů –to vše jen vyvolává otázku, komu to vyhovuje a proč tak činí. Jak to, že odchod mladých perspektivních lékařů, do kterých tato společnost investovala nemalé prostředky, je prezentován jako výhra?

 

Na úrovni kraje jsme jednali se zástupci LOK a ČLK v jednotlivých nemocnicích. Hledali jsme možnosti, jak je přesvědčit, aby nepodávali výpovědi i za cenu mimořádných nestandardní finančních opatření. Bylo nám sděleno, že lékařům jde především o vytvoření tlaku směrem k Ministerstvu zdravotnictví, aby bylo dosaženo pozitivní změny v systému poskytování zdravotní péče. Z jednání s lékaři jsem dospěl k názoru, že kdyby s nimi ministr skutečně jednal, k současnému vyhrocení situace nemuselo vůbec dojít.

 

Vláda situaci zanedbala a nyní ji musí řešit kraj. Mohu garantovat, že pro nás je zajištění dostupnosti poskytované zdravotní péče pro občany i v těchto mimořádných podmínkách jasnou prioritou.

 

 

Autor: Karel Konečný, náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje pro zdravotnictví Zdroj: Mediální úsek ÚV KSČM