Jdi na obsah Jdi na menu
 


Ze zasedání stínové vlády KSČM

29. 9. 2010

Stínová vláda KSČM se na svém prvním jednání v novém volebním období zabývala prioritami své činnosti. Projednala současné přístupy vlády Petra Nečase k hospodářské a sociální politice vycházející především z koaliční smlouvy a programového prohlášení vládní koalice.

 



Stínová vláda KSČM vytyčila rovněž priority politiky KSČM na půdě Poslanecké sněmovny PČR. Zavázala se k vytvoření programu KSČM pro krizové období, který bude nabízet občanům České republiky komplexní řešení současné situace. Současná vláda hospodářskou krizi neřeší a jak vyplývá z jí navrhovaných opatření, ani řešit nechce, zcela zákonitě tak musí dojít k jejímu dalšímu prohloubení s tragickými následky pro občany České republiky. Pro řešení krize nelze jen škrtat, ale je potřeba nastolit kurz hospodářského oživění a růstu. Samotnými škrty totiž k oživení ekonomiky a hospodářskému růstu nedojde.  KSČM vidí jako svou prioritu především přijetí takových opatření na příjmové stránce státního rozpočtu, které nezatíží nízko a středněpříjmové skupiny obyvatelstva. KSČM odmítá zvyšování nepřímých daní, především DPH, ale souhlasí se znovuzavedením progresivního zdanění fyzických a právnických osob. To by ulevilo na daních osobám s příjmy nižšími než je současná průměrná mzda, ale naopak více zatížilo zaměstnance s nadprůměrnými příjmy. Dalším navrhovaným opatřením je i přijetí zákona o majetkových přiznáních.

 

 

V zahraničně-politické oblasti je cílem KSČM znovu uvést Českou republiku do postavení významného státu Evropské unie s jasnou zahraniční politikou, neboť toto naše postavení bylo značně pošramoceno za českého předsednictví EU za vlády M. Topolánka.

 

Zdroj: Tisková mluvčí ÚV KSČM