Jdi na obsah Jdi na menu
 


Zpolitizovaný zákoník je zásahem do svobody myšlení

6. 2. 2009

Přes všechna očekávání a přísliby, včetně prezidenta Klause, se nový trestní zákoník do Poslanecké sněmovny nevrátí a tak, žel, od roku 2010 bude pravděpodobně platit.

Je to obrovský krok zpět v českém právním řádu. Kdybych chtěl použít nadsázku, tak bych musel konstatovat, že nám nezabili Ferdinanda jako ve Švejkovi, ale že zabili objektivní pravdu v trestním právu . Nezpochybňuji a nikdy jsem to neříkal, že by zákon starší 45 let po někdy zběsilých novelizacích nezasloužil komplexní předělání. Ale tenhle výtvor jsem nečekal. Neříkám, že neobsahuje v řadě případů pozitivní změny již neodpovídajících trestů na různé tzv. moderní pro společnost nebezpečné činy. Ale jeho zpolitizování dalo opět zelenou porušování demokratických principů v naší zemi. Zákoník tak trochu připomíná zákon na ochranu republiky, přijatý v březnu roku 1923, jenž byl poslancem MUDr. B. Vrbenským, vůdčím činitelem socialistické strany a před tím i ministrem prvních československých vlád, zhodnocen slovy: Už dost, ani o krok dále , a po jeho schválení se on i další demokraté z jeho okolí rozešli se stranou, která umožnila schválení zmíněného zákona, aby napříště začali podporovat skutečnou levici.

Prezidentem Klausem podepsaný trestní zákon umožňuje totiž šíření nenávisti ke skupině obyvatel a otevírá možnost dalším zásahům proti svobodě slova. Srovnání nacistických zrůdností s minulým režimem je také návodem k úplnému zkreslování historie a k výchově mladých lidí k nenávisti k některým, současnému režimu nehodícím se skutečnostem, protože odtud je jen krok k zákazům myšlenek a pro současné mocné nehodících se idejí. Jde o první krok ke zglajchšaltování společnosti, jež má přijmout jedině správné, tedy jedině pravé myšlení. Komunisté nejsou těmi, kteří šíří nenávist, to dnes podle zákona šíří vládní moc.

Musím v této souvislosti připomenout, že již před rokem tehdejší senátor Mejstřík prozradil, že s podobnou politizací pravice počítala již v době prezidentské volby. Jen potřeba hlasů komunistických poslanců a senátorů pro pravicového kandidáta profesora Švejnara zabránila k otevřenému útoku na svobodné hlásání myšlenek. Prohlásil tehdy, až bude prezident zvolen, nebudou hrát roli ty hlasy, kterými komunisté drží v šachu celou politickou scénu . Tedy přesněji, až se profesor Švejnar stane hlavou státu. To, jak známo, se podivně vytvořené pravicově středové koalici nepodařilo. Pozitivně bylo možné tehdy hodnotit však to, že prezident Klaus se postavil proti primitivnímu antikomunismu a distancoval se od něho. Žel, nyní svým podpisem ztvrdil částí Poslanecké sněmovny a Senátu schválený zpolitizovaný trestní zákoník. Otevřel tak cestu k šíření nenávisti proti skupině obyvatel, jež bude mít jiný názor než vládnoucí část společnosti, k zákazům jiných než oficiálně hlásaných myšlenek. Připomínám, že sem již dnes patří návrh tzv. Štětinovy komise, aby na základě jejích smyšlených, namnoze směšných, sedmdesáti šesti bodů, byla KSČM postavena mimo zákon či třeba nově vypracované učebnice dějepisu pro gymnázia, jež jednostranně hodnotí předlistopadovou a vůbec českou minulost. Při tom dosud ještě ministr školství Liška, jenž onu minulost nepamatuje, povýšenecky prohlašuje, že komunisté si historii vždy vykládali po svém, nelze se tedy prý divit, že dnes současné výukové metody dějepisu a přístup pamětníků z Konfederace politických vězňů kritizují. Zajímavé je, že ani na den holocaustu, který byl na paměť osvobození Osvětimi zaveden jako významný den do českého kalendáře, nepustí do škol skutečné politické vězně fašismu. Při tom naše sekce školství volala jen po objektivním výkladu minulosti, protože v dobách, které současná moc očerňuje a zatracuje, tu nebyly jen protisocialistické aktivity některých jednotlivců či skupin obyvatel. Dodnes se z té doby vysílají filmy, které ukazují, že historie byla daleko zabydlenější. A dokonce se pořádají velké akce, jako zlatá šedesátá , nebo připomenutí úspěchů československého průmyslu před 50 lety na světové výstavě v roce 1958.

Zpolitizovaný trestní zákon přináší zásah do svobody myšlení, omezí demokratické principy naší země a vlastně tak i nahraje fašizujícím elementům, které by již dnes rády omezily naší demokracii. Podpoří legalitu výchovy mládeže k nenávisti a potlačí jakoukoli svobodnou diskusi. Proti tomu, proti svévolnému překrucování dějin naší země, zneužívání dětí v ideologickém střetu, musíme jako komunisté vystupovat využitím všech legálních prostředků, jež ještě dnes umožňuje naše Ústava. Doufejme, že občané a voliči pochopí, co hrozí, jestliže se ODS a ČSSD dohodnou na spoluovládnutí politického prostoru a jaké náhubky by tak nasadily občanům a demokracii v naší zemi.

6. února 2009, Vojtěch FILIP, předseda ÚV KSČM