Jdi na obsah Jdi na menu
 


Kandidáti KSČM pro více než milion občanů

14. 9. 2010

KSČM má v Moravskoslezském kraji (MSK) pro komunální volby ve městech obcích 180 kandidátních listin, na kterých je přes 3000 kandidátů, z nichž dvě třetiny jsou členy strany.

 



Volit kandidáty KSČM na severu Moravy tak může více než jeden milion občanů.

Na včerejší tiskové konferenci v Ostravě to prohlásil předseda Moravskoslezské krajské rady KSČM Karel Kuboš s tím, že komunisté obhajují řadu pozic v radničních koalicích a uvolněných funkcích. »Většina z nich proto kandiduje znovu, neboť v minulém volebním období stáli za realizací plánů rozvoje měst a obcí, podíleli se na dlouhodobých projektech financovaných z prostředků EU. Díky své práci a zkušenostem mají kredit pro obnovení či rozšíření případného koaličního potenciálu,« konstatoval Kuboš. Volební programy KSČM v MSK pak charakterizoval jako vyvážené, respektující současné ekonomické možnosti republiky, ale zároveň reflektující názory a přání občanů na to, co by se hlavně mělo udělat.

 

Řešení prospěšná pro lidi

Ve volebních programech KSČM, jak vyplynulo z informací vedoucích kandidátů z některých např. statutárních měst, lze najít v porovnání s ostatními politickými stranami mnohá, pro lidí prospěšná řešení. Lídr ostravských komunistů Martin Juroška konkrétně zmínil záměr postupně zavádět bezplatnou městskou hromadnou dopravu. »V Ostravě narůstá individuální doprava, což způsobuje 30 procent znečištění ovzduší. Rostou nejen provozní, ale zároveň i správní náklady, které zvyšování jízdného nepokrývají. Přitom se snižuje počet přepravovaných osob,« argumentoval. Snahou ostravských komunistů bude rovněž mj. obnovení výstavby bytů, které by město vlastnilo jako nájemní. »Zájem o ně by byl. Vždyť v současnosti je v jednotlivých městských obvodech evidováno zhruba 6000 žádostí o přidělení nájemního bytu,« upřesnil.

Pokračovat ve správě více než 7200 bytů městských bytů prostřednictvím Městské realitní agentury slibuje volební program KSČM v Havířově.

 

Současné nájemné je dostačující

V tomto městě, jak uvedla vedoucí kandidátní listiny tamních komunistů, poslankyně Milada Halíková, nehodlají zvyšovat nájemné do maxima, které umožňuje vyhláška ministerstva pro místní rozvoj. »Nájemné je už dva roky dostačující k tomu, abychom bytový fond kvalitně udržovali,« prohlásila. Přitom potvrdila, že v případě volebního úspěchu komunistů si Havířov ve svém majetku nadále ponechá tři významné firmy - Havířovskou teplárenskou společnost, Technické služby a společnost Zámek. »Privatizací těchto společností by např. město ztratilo možnost ovlivňovat ceny poskytovaných služeb,« vysvětlila.

Realizace silničního obchvatu Opavy je jedním z hlavních záměrů tamních komunistů. Z dalších cílů pak lídr kandidátní listiny Lubomír Fišer zmínil bytovou politiku. Ta se týká nejen zamezení prodeje městských bytů obálkovou metodou či dražbou, ale také výstavby nových bytů, zejména tzv. sociálních. Důrazně čelit chtějí opavští komunisté rozprodeji obecních majetku.

 

Sociální jistoty jednou z priorit

Ve čtyřech volebních obvodech budou občané v kraji volit své kandidáty do Senátu. »I pro tyto volby má moravskoslezská KSČM své kandidáty,« potvrdil její předseda Kuboš. Připomněl, že tentokrát komunisté v kraji žádný post senátora neobhajují. »Můžeme tedy jen získat, samozřejmě ne pro sebe, ale pro lidi, které v těchto obvodech reprezentujeme,« řekl Kuboš.

Ten kandiduje na Novojičínsku a k jeho deklarovaným cílům mj. patří podpora všech zákonných opatření, která v jeho volebním obvodu, a také v MSK, povedou ke zlepšení životního prostředí a zaměstnanosti. »Mým programem je pracovat v Senátu na plný úvazek a pomoci tak překlopit jeho pravicové zaměření doleva,« naznačil.

Aby v Senátu přijímané či pozměňované zákony byly ku prospěchu všech poctivých a pracovitých občanů si v případě zvolení vytkla za úkol Justina Kamená, kandidující ve volebním obvodě Ostrava. »Když se má šetřit, tak hlavně na státních zakázkách, nikoliv na středních vrstvách a lidech na pokraji chudoby,« zdůraznila.

Zaměstnanost, bydlení, životní prostředí, sociální práva a jistoty jsou priority pro Miroslava Boublíka, který kandiduje na Třinecku a v části karvinského okresu. »Velkým problémem je rovněž výstavba silnice I/11 a třetího rychlostního železničního koridoru,« upozornil.

Být prospěšný i Bruntálsku, kde kandiduje, chce být v případě zvolení Pavel Bačgoň. Velice svízelná tam podle něj je např. dopravní infrastruktura, konkrétně již pro kamionovou dopravu nedostačující silnice spojující Moravu s Polskem. Opomenout nelze ani současný neutěšený stav po v podstatě zlikvidování zemědělské prvovýroby.

 

Autor: (ca) Zdroj: Haló noviny