Jdi na obsah Jdi na menu
 


Karel Čapek jubilující: v pátek uplyne od jeho narození 125 let

8. 1. 2015
Na snímku Karel Čapek ve své pracovně. ILUSTRAČNÍ FOTO - Haló noviny/Vladimír SLOBODZIAN

 

 

Čapkovo dílo se stále znovu vydává a s oblibou čte, ač od smrti Karla Čapka uplynulo na sklonku minulého roku už 76 let. Jeho povídky i protiválečné romány a hry si čtenáři často půjčují v knihovnách a stále vycházejí v češtině i v překladech. Pro mnoho lidí zůstává Čapek osobností, jejíž humanistické myšlenky je třeba stále připomínat a vzorem lidí, kterých je ve společnosti vždy méně, než by bylo třeba. V pátek uplyne od narození Karla Čapka 125 let.

Čapek se narodil 9. ledna 1890 v Malých Svatoňovicích a zemřel v Praze 25. prosince 1938. Patřil k nejvýznamnějším osobnostem meziválečné české společnosti. Celý svět převzal slovo robot, které vymyslel pro divadelní hru RUR. Jeho dnešní příznivci se každoročně v den jeho úmrtí scházejí u jeho hrobu na Vyšehradě, více než půl století setkání organizuje Společnost bratří Čapků.

Čapek zemřel na následky zápalu plic a ve chvílích těžkých pro český národ i pro něj samého: těžce nesl události roku 1938, Mnichovskou dohodu a po ní následující kapitulaci. To ve svém proslovu při pietním setkání připomněl literární kritik a novinář Jiří Peňás, který dnes pracuje v Lidových novinách, kde působil i Čapek. Lidí jako je Karel Čapek je podle něj v národě vždycky jen pár. »Vlastně je to zázrak, když se vyskytnou, jako by svým životem nesli tíhu nejen za sebe, ale i za celé společenství, které jim jí naložilo na záda a pak na ně ještě přidávalo další závaží, jako by měli unést všechno za ostatní,« uvedl.

Karel Čapek patří mezi klasické autory české literatury, jeho jméno, ale i jméno jeho bratra Josefa je součástí čítanek i seznamů knih, které se studentům doporučuje alespoň prolistovat. Dášeňka i Devatero pohádek jsou knihami, které rodiče čtou svým dětem. »Přesto se žádná z knih Karla Čapka neobjevuje v seznamu 50 nejpůjčovanějších titulů v Městské knihovně v Praze (MKP) za rok 2014. Dlouholeté stálice v seznamu dnes chybí ne z důvodu, že by o ně nebyl zájem, ale proto, že jsou dostupné v podobě e-knih zdarma ke stažení,« řekla mluvčí knihovny Lenka Hanzlíková.

A Karel Čapek se podle ní stahuje hodně. Jen v roce 2014 si lidé stáhli Čapka celkem 142.345 krát, odpovídá to asi 14 procentům z celkového počtu stahovaných e-knih z e-knihovny MKP. Nejoblíbenější je jednoznačně Devatero pohádek (přes 23.000 stažení), následují Povídky z jedné kapsy (přes 12.000 stažení) a Bílá nemoc. Válka s mloky zaznamenala v roce 2014 ke 4000 stažení. Stránku s kompletním Čapkovým dílem najdou čtenáři na www.mlp.cz/karelcapek, kromě e-knih obsahuje i zajímavosti z jeho života nebo životopis.

 

Kromě knih od Karla Čapka nabízí MKP k půjčení i filmová zpracování jeho námětů - Bílou nemoc v režii Hugo Haase nebo titul Čintamani a Podvodník na motivy dvou kriminálních povídek Čintamani a ptáci a Příběhy sňatkového podvodníka.

Čapkovo dílo vychází i jako e-knihy, kromě toho je k dispozici také množství audioknih se záznamy jeho povídek, pohádek či románů. V loňském roce vyšly také znovu jako klasická tištěná kniha Povídky z jedné kapsy, Povídky z druhé kapsy i Trapné povídky, Albatros také již v devátém vydání vydal Dášeňku. Distributor Kosmas nabízí na 150 Čapkových titulů - ve všech možných formátech. Server Amazon nabízí více než deset Čapkových titulů v angličtině.