Jdi na obsah Jdi na menu
 


Setkání u příležitosti Svátku práce a 65. výročí osvobození města

16. 5. 2010

 

Tradiční oslavy Svátku práce proběhly i v tomto roce na Náměstí Míru. Účastníky manifestace přivítala frenštátská dechovka, která hrála již od 8,00 hod v ulicích města a pak na náměstí.

S projevem vystoupila poslankyně PČR  Ing. Kateřina Konečná.

Kulturní program na manifestaci zajistil taneční soubor z DDM Astra Frenštát

 

Ve středu 5. května naší občané uctili památku osvoboditelů našeho města od fašistických okupantů.  S níže uvedeným projevem vystoupil tajemník MÚ Ing.Petr Kubenka.

 

Vážené dámy, vážení pánové

Scházíme se dnes u tohoto pomníku, abychom si společně připomenuli 65. výročí osvobození našeho města Rudou armádou. Připomeňme si stručně ony památné událostí.

Do roku 1945 vstupovali frenštátští občané s pevným přesvědčením, že se válka blíží ke konci Svědčilo o tom i řada opatření německých okupantů a především jejich příprava na obranné boje v horské oblasti Beskyd.

25. února 1945 byl Frenštát p. R. poprvé bombardován anglickými letci a o měsíc později bombardovala naše město již sovětská letadla. Při těchto náletech bylo poškozeno kino, školní objekty a také několik obytných budov. Němci ze strachu před našimi občany a partyzány zatkli těsně před příchodem Rudé armády 10 českých občanů jako rukojmí a rozhodli se, že město vyklidí bez boje, avšak s použitím taktiky spálené země. Zničili komunikace, provedli destrukci železničních mostů, zdemolovali nádražní budovu a vyhodili do povětří muniční sklad.

Sovětská vojska 18. armády 4. ukrajinského frontu začala naše město osvobozovat v časných ranních hodinách dne 6. května 1945. Jako první vstoupil do města oddíl rozvědčíku pod vedením poručíka Rožkova, který byl v Bordovicích při odzbrojování Němců zákeřně postřelen a svým zraněním podlehl.

Pravidelné vojsko osvoboditelů vstoupilo do města mezi šestou a sedmou hodinou téhož dne. Večer téhož dne se na náměstí konala velká manifestace. Město se dočkalo po těžkých letech okupace svobody. Zaplatilo za ni velkou daň životy svých 40 občanů, kteří v zápase s okupanty zemřeli na popravištích, v koncentrácích, v žalářích a na bojištích 2. světové války. 107 frenštátských občanů bylo vězněno, mnozí utrpěli těžkou újmu na zdraví, záhy po osvobození zemřeli.

Vážení, dnes máme příležitost poděkovat a vzdát úctu všem, kteří za naši svobodu obětovali to nejcennější – svůj život.

 Vyjádřeme své poděkování a úctu minutou ticha.

 Děkuji.