Jdi na obsah Jdi na menu
 


Svátek v plné síle

 

Mým pohledem

Mezinárodní svátek všech žen, MDŽ, se prý v plné síle navrátil. Tak nám to aspoň sdělili v televizi. Chtělo by se zvolat: Sláva! Avšak současně je třeba upozornit, že není a nebylo samo sebou, že se tak stalo - že i přes dlouhotrvající mediální masáž svátek vydržel v povědomí naší veřejnosti a například letos mnoho mužů, prý až polovina z nich, darovala své ženě, partnerce, dívce atd. kytičku.

 

 

 

Aby tomu tak bylo, muselo se hodně bojovat. Mnoho sil bylo napřeno odleva do středu (ale i u některých rozumně uvažujících pravicových političek), aby pravice jako celek Osmý březen nezlikvidovala z našeho kalendáře jako významný den.

O probíhajících setkáních u příležitosti MDŽ průběžně informujeme již od minulého týdne ve zpravodajství. Nyní přidám pár zajímavostí. O víkendu proběhly desítky setkání organizovaných Levicovými kluby žen za součinnosti KSČM, příp. dalších sdružení. V sobotu či neděli se však činili i další organizátoři. Iniciativa Levá perspektiva, jež je »spojencem« ve Spojenectví Práce a Solidarity, v neděli uspořádala v Praze diskusi na téma »Proměna postavení ženy v době neoliberalismu«. Na úvod promluvily Soňa Tichá z Levé perspektivy a Markéta Mottlová z Fóra 50 %, dále Petra Havlíková z Nesehnutých a Kateřina Kňapová z ProAltu.

Sociálnědemokratické ženy pořádaly 8. března seminář k Národní zprávě o zdraví a životním stylu českých školáků nazvaný »Máme je dost rádi?«. A mnohé firmy, zejména ty, které se zaměřují na sortiment určený pro ženy, využily MDŽ pro své komerční cíle. To již není žádná novinka, děje se tak již mnoho let. Vysvětlit však, co je podstatou tohoto svátku, proč a kde vznikl, si troufla firma Alza, která tak překročila běžnou obchodní propagaci, když tento svátek na své internetové stránce označila za mezinárodně uznávaný a za »den mezinárodní solidarity žen v boji za rovnoprávnost, spravedlnost, mír a rozvoj«. Klobouk dolů.

Monika HOŘENÍ

ILUSTRAČNÍ FOTO – autorka

 

 

Ženo, pomoz!

K MDŽ 2014

Josef Till

 

Růže a žena, žena a muž, žena a dítě.

Láska a žena, žena-slast i žena-bolest.

Léty prorostlá objetí, léty tlející nitky zmaru.

Soudržnost všedna, skromnost jásotů.

Magie těla, kouzla duše, vůně vrásek.

Objetí nejkonejšivější, srdce k nezaplacení.

Sváteční zátiší.

 

Svět kolem na kolenou

krvavě škemrá o slitování,

on přímo řve

ženo, pomoz!