Jdi na obsah Jdi na menu
 


Beneš: KSČM návrh zákona o nájemném z bytů již zveřejnila

6. 9. 2010

Vyjádření Františka Beneše, stínového ministra KSČM pro resort místního rozvoje, ke zprávě, kterou vydalo tiskové středisko ČSSD v pátek 27. 8. 2010. Tato zpráva vyzývá ministra Kamila Jankovského k řešení situace v nájemním bydlení.

 



Tiskové středisko ČSSD vydalo v pátek 27. 8. 2010 zprávu, podepsanou hejtmanem Jihočeského kraje Jiřím Zimolou, stínovým ministrem ČSSD pro místní rozvoj, který vyzývá ministra Kamila Jankovského k řešení situace v nájemním bydlení. Uvádí také, že pouze ČSSD „od roku 1990 přinesla jediný zákon o postupné deregulaci nájemného“, což mne nejen překvapilo, ale hlavně zklamalo. Není to pravda. Takové pokrytectví bych od zástupce levicové strany nečekal.

 

Musím důrazně připomenout, že poslanci KSČM předložili od roku 2002, kdy Ústavní soud rozhodl, že zvyšování nájemného z bytů se musí řídit zákony, a zrušil zvyšování nájemného nejen podle vyhlášky, ale i cenovými výměry ministerstva financí, celkem tři návrhy zákona, kterým by bylo požadavkům ÚS vyhověno. Připomínám, že v letech 2002 až 2006 měla ČSSD spolu s KSČM v Poslanecké sněmovně 111 poslanců a bylo možné rozumný návrh přijmout. Nestalo se tak.

 

V roce 2008 předložili poslanci KSČM Milada Halíková a Miroslav Opálka nový návrh, který reagoval i na ohromný nárůst nájemného podle zmiňovaného zákona ČSSD č. 107/2006 Sb., když nájemné ve velkých městech již násobně překročilo náklady na bydlení v bytech ve vlastnictví a v bytech družstevních. Ani tento návrh, který měl deklarovanou podporu SON i Rady seniorů, nebyl přijat.

 

Proto byl již dne 2. června 2010 zveřejněn text návrhu na webu KSČM. Každý se o tom může přesvědčit. Návrh „Zákona o nájemném z bytů a jeho sjednávání“ řeší všechny náležitosti, jak předpokládá Občanský zákoník i výrok ÚS. Garantuje mj. přiměřený zisk vlastníkům bytových domů tím, že zavádí pojem oprávněného nájemného, které je o dvacet procent vyšší, než místně obvyklé náklady bytových družstev a vlastníků bytů. Řeší i otázku placení služeb, spojených s bydlením, a záloh na ně. Souhlasím se stínovým ministrem ČSSD v tom, že je nutné i potřebné zákon o nájemném z bytů v krátké době přijmout. Návrh KSČM je k dispozici, a to nejen pro MMR, ale i poslancům. Vhodnou platformou, kde by se mohlo jednat, může být Sdružení nájemníků ČR nebo Česká společnost pro rozvoj bydlení. Na takové jednání jsme připraveni.

 

Autor: František Beneš, stínový ministr KSČM pro resort místního rozvoje Zdroj: Tisková mluvčí KSČM