Jdi na obsah Jdi na menu
 


Beneš: Současný stav odporuje Ústavnímu soudu

12. 1. 2009

Tiskové prohlášení Františka Beneše, odborného mluvčího KSČM pro resort MMR, k zákonu o sjednávání nájemného z bytů.

 



Na schůzi Poslanecké sněmovny PČR, která začne počátkem února letošního roku, snad již konečně dojde i k projednávání zákona o sjednávání nájemného z bytů, který předložili poslanci KSČM. Návrh, který má číslo sněmovního tisku 631, byl připraven již začátkem října 2008. Ze známých důvodů však na něj dosud nedošlo. Přestože vláda vydala k návrhu negativní stanovisko, což nepřekvapuje, chci upozornit, že návrh přináší postupy, o kterých dnes nahlas uvažuje i MMR. Například zastavuje neúnosné jednostranné zvyšování nájemného ve velkých městech, kde bylo již v současnosti dosaženo více než dvojnásobné výše toho, co platí nájemci družstevních bytů nebo než jsou náklady na správu bytů ve vlastnictví.

 

Tvůrci zákona vyšli důsledně z empirických hodnot získaných šetřením nákladů v bytových družstvech na celém území státu a respektují i oprávněné požadavky vlastníků domů s nájemními byty. Návrh zákona je dostupný na sněmovním webu a byl veřejnosti již také důkladně představen. Proto pouze zopakuji, že nový zákon řeší obecně nejen nájemné, ale i otázky služeb, spojených s bydlením, včetně záloh, které jsou na ně vybírány. V tom je využitelný i pro vlastníky bytů. Má platnost trvalou. Jednostranně umožňuje zvýšit nájemné jen na hodnoty nákladů bytových družstev (na rozdíl od současného zákona ale na celém území státu!) a po té vždy jen jedenkrát ročně o inflační hodnoty. Samozřejmě, že pouze tehdy, pokud by nedošlo k jiné dohodě mezi pronajímatelem a nájemcem. Z této zásady, stanovené občanským zákoníkem, návrh totiž důsledně vychází!

 

Vím, že existují požadavky některých organizací na stanovení stropu pro sociálně únosné nájemné v domácnostech důchodců. V případě schválení nového zákona by byl nepřímo splněn i takový oprávněný požadavek.

 

Abych podpořil apel na propuštění návrhu zákona k projednání do sněmovních výborů, chci zákonodárcům opakovaně připomenout, že současný stav, kdy je výše nájemného určována "sdělením" MMR, zásadně odporuje rozhodnutí Ústavního soudu. Ten totiž před časem zrušil možnost stanovit nájemné i předpisy dokonce mnohem vyšší právní síly, jakými byly tehdy nařízení vlády nebo cenové výměry ministerstva financí!

 

Konečně chci požádat, aby projednávání návrhu nebylo záměrně prodlužováno tak, aby mohl platit již od počátku roku 2010.

 

autor: František Beneš, odborný mluvčí KSČM pro resort MMR