Jdi na obsah Jdi na menu
 


Dolejš: Ve sporu o plyn nemůžeme být rukojmími

12. 1. 2009

Prohlášení Jiřího Dolejše, odborného mluvčího KSČM pro hospodářskou politiku, k výpadku dodávek plynu.

 



Informace o výpadku dodávek plynu z Ruska je v médiích hodnocena jako vážná plynová krize a mnohé domácnosti i firmy se obávají, jak bude zajištěna spotřeba, zejména nyní v zimním období. Vláda ČR nás v této situaci ujišťuje, že nehrozí bezprostřední nebezpečí, zejména s ohledem na existenci zásob plynu v zásobnících RWE Transgas, které mohou vydržet i několik týdnů, ale i s ohledem na šanci rychlého vyřešení obnovy dodávek plynu pro EU. Sousední Slovensko však už muselo vyhlásit nouzový stav, v Bulharsku omezují dodávky pro velké firmy.

 

Tímto ujištěním vláda přijala závazek, že se spor o ceny plynu na letošní rok a splácení dluhu mezi Ukrajinou a Ruskem nedotknou spotřebitelů v ČR. Vzhledem k tomu, že ministr Říman přiznává, že není jasné, jak se spor bude dále vyvíjet, je důležité, aby vláda přijala opatření, která by předešla případné nutnosti krátit dodávky pro české odběratele. Současně je povinností vlády ČR v rámci předsednictví EU aktivně jednat v zájmu rychlého vyřešení sporu tak, aby podepsané smlouvy byly plněny a aby se spor nedotkl žádného z občanů EU.

 

Současná situace je výrazným upozorněním na akutní potřebu přijmout dlouhodobější řešení této situace. Do budoucna nemůžeme být rukojmími obdobných sporů. Jde zejména o urychlené řešení tras dodávek zemního plynu alternujících ukrajinskou cestu, na které je ČR závislá z 75%. Dále pak rozhodnout o perspektivě struktury energetických zdrojů a řešení energetické bezpečnosti na úrovni trhu celé EU. Je to důležité i jako východisko ze současné hospodářské krize.

 

autor: Jiří Dolejš, místopředseda Rozpočtového výboru PS PČR