Jdi na obsah Jdi na menu
 


Dukovo glosování

 

 

Chtělo se mi až plakat, když jsem se dočetl, že veřejnoprávní rozhlas nebude za naše peníze vysílat glosy kardinála Dominika Duky. Pravidelná výživná zamyšlení tohoto preláta uvádí Radiožurnál již téměř čtyři roky.

V událostech a výročích vyhledává spojitosti přítomnosti s křesťanskou vírou a naší historií. V podstatě si povídá to, co se mu zrovna hodí do krámu, tím politizuje církev a dělá z ní pátou kolonu.

 

 

 

Vzpomeňme si zejména na to, jak primas český Dominik Duka požehnal turbíny nové elektrárny ve Štětí. Tento projekt podle jeho slov nehledí jen na zisk, ale i na sociální potřeby lidí. Je to od něj hezké, ale měl by si vzpomenout na miliardy z restitucí, kde zcela určitě »nešlo« o zisk. Dále také na jeho úvahu, ve které rozebírá to, jakým tempem dnes vymírají komunisté. Samozřejmě účelově a nesmyslně. To je vskutku velmi lidské a zřejmě i v souladu s jeho pokřiveným chápáním učení.

Vehementně také kritizoval pojetí protivládních demonstrací. Někteří kverulanti směřují k vulgárním urážkám a protesty pomalu začínají přerůstat v takzvanou ochlokracii, což je vláda lůzy. To je jasný signál toho, že ten, kdo si nenakradl miliardy a není bohatý, tak je prostě jen lůza. Ona to není lůza, ale jeho spoluobčané, na které by neměl koukat nadřazeně z výšky skrz prsty.

Často používá vědomě všemožné triky, vytrhává ze souvislostí, překrucuje význam, hází bláto na určité politické strany, straší občany návratem do padesátých let, s cílem odvrátit pozornost od toho, co se v této zemi za posledních 25 let odehrálo.

V komparaci s rozumnými vyjádřeními papeže Františka, který hlásá, že církev má být chudá a sloužit nemajetným, pak vypadá nekonečná chamtivost českých katolických funkcionářů jako políček všem věřícím lidem, což považuji za smutné.

Pavel JANEČEK